thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Sos warzywny

  • 1 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
  • 100 g smietanki slodkiej lub kwasnej
  • 40 g mąki pszennej
  • 150 g pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 szczypty pieprzu do smaku
  • 0.5 łyżeczki soli do smaku
  • 600 g filet z kurczaka bez skory pokrojonej w paski (5 cm x 2 cm)
  • 1 kostka rosolowa lub 1 lyzeczka pasty koncentratu z kurczaka
  • 50 g natki pietruszki tylko liście
  • 60 g łodyg selera naciowego
  • 130 g marchewki w kawalkach
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • 60 g masla pokrojonego na kawalki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.  Wlac wode, dodac marchewke, seler, natke pietruszki i kostke rosolowa do naczynia miksujacego, Doprawic filet z kurczaka sola i pieprzem i polozyc w naczyniu Varoma. Umiescic Varome na naczyniu miksujacym i gotowac 20min/Varoma/obroty1. W miedzy czasie umiescic pieczarki pokrojone w plasterki na tacy Varoma i polozyc obok.

    2. Ostroznie otworzyc Varome i odlozyc na bok, przy pomocy kopystki przemieszac filet z kurczaka zeby rownomiernie sie ugotowal. Postawic naczynie Varoma i tace Varoma przykryc i gotowac  5min/Varoma/obroty1. Odlozyc Naczynie Varoma na bok.

    3. Dodac make, smietanke, sos Worcestershirei sok z cytryny do naczynia miksujacegoi gotowac 1min/100stC/obroty6.

    4. Dodac ugotowane plastry pieczarek i maslo i gotowac 1min/80stC/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obroty2. Doprawic do smaku. Serwowac osobno lub kurczaka polanego sosem.

Porady

Mozna podawac z ryzem lub makaronem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Filet z kurczaka w kremowym sosie warzywnym

Wydrukuj:

Komentarze