- TM 31
Składniki
Krem
- 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy krówkowej - kajmaku
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
Blaty bezowe - 2 szt.
- 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 300 g cukru
- 1 szczypta soli
- 6 białek
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- kakao ciemne do posypania
- daktyle i orzechy do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).
Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.
Odmierz 300 g cukru i odstaw.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.
Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi, wyrównać ładnie brzegi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. U mnie na jednej blaszce się nie mieszczą, piekę na dwóch blaszkach i tym samym na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem posyp tort bezowy kakao i cukrem pudrem.
Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania
SMACZNEGO
Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)
Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.
Powstałą masą przełóż blaty bezowe.
Schłodzić w lodówce.
Blaty bezowe
Dekorowanie
Krem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszny torcik. Polecam. Zrezygnowałam z masy krówkowej, bo i tak jest bardzo słodki.
Robiłam wczoraj Mój Mąż w siódmym niebie, mówi, że to najlepsze ciasto, jakie zrobiłam!
Dla mnie jednak trochę za słodkie
Pozdrawiam!
Dobry tort!
Zrobiłam krem kawowy.
Mam pytanie dotyczące pieczenia blatów bezowych: czy pieczecie je na dwóch blachach, ustawiając w piekarniku jeden pod drugim czy oba kręgi pieczecie na jednej blaszce? Jesli na dwóch - jaka jest tajemnica równomierznego upieczenia(wysuszenia) obu? zrobiłam dwa na dwóch blaszkach-niestety dolny oklapł, i nie wysuszył się ładnie
Może piekarnik nie był dostatecznie rozgrzany lub nie włożyła Pani bezy od razu do piekarnika . Beza jest niecierpliwa i kapryśna . Naczynie musi być suche i nie może być tłuste po zrobieniu bezy trzeba mieć wszystko przygotowanie żeby od razu włożyć ja do piekarnika . Pozdrawiam serdecznie.
dziś drugie podejście równie nie udane jak pierwsze
czy ktoś podpowie czemu beza zupełnie mi klapła ?
Dla mnie stanowczo za slodki. nastepnym razem najpierw ubije smietane, pozniej dam mascarpone zeby krem byl bardziej zwarty i dam zdecydowanie mniej masy krowkowej
niebo w buzi
Ja piekłam gòra-dòł.
Are you sure to delete this comment ?