thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
2000 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Krem

  • 300 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 szt. daktyli (suszone, bez pestek)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy krówkowej - kajmaku
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich

Blaty bezowe - 2 szt.

  • 10 suszonych, wypestkowanych daktyli
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 300 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 6 białek

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • kakao ciemne do posypania
  • daktyle i orzechy do dekoracji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Blaty bezowe
  1. Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy 24 cm (ja odrysowuję zawsze talerze odwrócowe do góry dnem).

    Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane), zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    Odmierz 300 g cukru i odstaw.

    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli 3min/obr. 3 (pamiętaj aby przy ubijaniu białek zdjąć miarkę MT). Pod koniec ubijania dodać cukier, ocet i suszone daktyle.

    Masę bezową wyłożyć na odrysowane dwa okręgi, wyrównać ładnie brzegi. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. U mnie na jednej blaszce się nie mieszczą, piekę na dwóch blaszkach i tym samym na dwóch poziomach. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

  2. Dekorowanie
  3. Przed podaniem posyp tort bezowy kakao i cukrem pudrem.

    Udekoruj orzechami włoskimi i daktylami wedle uznania

     

    SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

  4. Krem
  5. Do naczynia miksującego wrzucić daktyle (wypestkowane) oraz orzechy , zmiksować 10-15 sek/obr. 9, następnie przełożyć do innego naczynia.

    Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz masę kajmakową wrzucić do naczynia miksującego, ubijać przy nałożonym motylku 2 min/obr. 4 (UWAGA: w związku z tym, że śmietany i serki mascarpone są różne, różnie schłodzone, różne firmy ... patrz przez otwór czy składniki się połączyły. Jezeli tak natychmiast wyłącz TM, inaczej zrobi nam się masło kajmakowe)

    Pod koniec ubijania dodaj zmiksowane orzechy i daktyle.

    Powstałą masą przełóż blaty bezowe.

    Schłodzić w lodówce.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORT BEZOWY DACQUOISE

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?