

- TM 31
Składniki
- 1500 gramów jabłek, obranych
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jaj
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier puder do posypania przed podaniem
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Obrane jabłka, wydrążone włożyć do naczynia miksującego partiami: zmiksować: 4 sek./obr.4 i przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć: masło, cukier, jajka - zmiksować: 3 min./obr. 5
Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz śmietany, cynamonu): zmiksować: 3 min./Interwał
Połowę ciasta rozsmarować na blaszce, wyłożyć pokrojone, surowe jabłka. Oprószyć cynamonem.
Do pozostałej części ciasta dodać: śmietanę - zmiksować: 2 min./Interwał.
Wylać ciasto na jabłka. Piec około 50 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można obsypać cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Na jaką blachę jest przepis?
Robię 3x wychodzi bardzo dobra i lekka alternatywa dla ciasta kruchego. Daje tylko mniej cukru do ciasta bo jest strasznie słodkie
Szarlotka pycha . Często ją robię i zawsze wychodzi. Polecam
bardzo dobry - polecam !!!!!!! Smacznego!!!!!!!
Robilam w TM5 pychości
Doskonały przepis - szarlotka szybka i bardzo dobra
Bardzo dobrRE ciasto. Takie delikatne i szybkie w robieniu. Ja sobie calkiem zmielilam jablka bo nie lubie grubych kawalkow w ciescie.
Bardzo gorąco Polecam
Bardzo pyszne ciasto
POLECAM!!! Dałam trochę mniej jabłek ok. 1200 g - wystarczyło.
joaren