Składniki
Ciasto kruche
- 1 łyżka kako
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 żółtka
- 40 dag mąki pszennej
Masa budyniowa
- aromat kokosowy lub alkohol
- 25 dag masła
- 2 budynie
- 0,5 l mleka
Ciasto jasne
- 1 słoik powideł
- 1 szklanka krojonych orzechów
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag rodzynek lub żurawiny
- 1 starta gorzka czekolada
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 4 białka
Ciasto ciemne
- 1 kisiel wiśniowy
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 4 białka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Po upieczeniu dwóch kruchych ciast odstawić je w chłodne miejsce do ostygnięcia. W tym czasie ugotować budyń w 0,5 litra mleka. Po ostygnięciu budyniu włożyć go do dodać miękkie masło i kilka kropel aromatu kokosowego lub alkohol wedle uznania 1 min / obr. 4-6.
Ciasto przełożyć w kolejności ciasto kruche jasne , masa budyniowa, ciasto kruche kakaowe.
Smakosz
Porady
Do ciasta kruchego można dodać odrobinę mąki, jakby wyszło zbyt miękie.
Na ciasto dodatkowo zrobiłam polewe z białej czekolady
Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak przesiąknie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze