thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/12/12
zmieniono dnia: 24/04/13

Składniki

ciasteczkowy spód

  • 200 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
  • 80 gramów rozpusczonego masła

masę serową

  • 90 gramów śmietny kremówki 30-36%
  • 200 gramów białej czekolady
  • 550 gramów twarożku kremowego typu Philadelphia, (lub podobny dostepny w dyskontach np .Delikate z Biedronki lub PIC FRISCH z Lidla)
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 160 gramów cukru pudru
  • 1 jajko całe
  • 1 zoltko
  • 250 gramów żurawiny świeżej lub mrożonej

polewa

  • 100 gramów białej czekolady
  • 30 gramów śmietny kremówki 30-36%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasteczkowego spodu
  1. Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włozyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. masa serowa
  3. Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5

    Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.

    Rozpusczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.

  4. Piekanik nastawić na 160°C.

    W naczyniu miksującym umieścić ser, skórkę pomarańczy, cukier , całe jajko i żółtko. Miksować ok 30- 40 sek./ obr.5-6 do uzyskania gładkiej konsystencji. dodać ochłodzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.

    Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód. Na górę wysypać zamrożone żurawiny.

     

  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 60 minut.

  6. polewa
  7. Sernik przestudzić po upieczeniu.

     

    Polewe przygotować identycznie jak w pierwszym kroku przygotowania masy serowej i wylać na wierzch sernika.

    Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Serki twarogowe podane w przepisie mają kremową konsystencję , pakowane są w pudełeczka po 200 gramów więc potrzebne beda 3 opakowania. Można użyć twarogu pełnotłustego -3 krotnie mielonego ale sernik nie bedzie wtedy taki kremowy w smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z żurawina i białą czekoladą

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 2, 2020 at 10:27
    5.0

    Ciasto przepyszne!!! Polecam ! tmrc_emoticons.)

    joaren

  • grudnia 21, 2016 at 20:49
    4.0

    Dzień dobry, czy mogę użyć suszonej żurawiny? Czy wszystko zepsuję?

  • maja 4, 2014 at 11:45

    Będę próbowała 9.05. Opiszę jak zrobię

     

  • września 17, 2013 at 21:11

    Ciasto królowało na stole w sobotę na moich urodzinach  Party

    [[wysiwyg_imageupload:1500:]] 

     

     

    zamiast mrożonych żurawin, wykorzystałam dżem z żurawin

     

    Jestem Agata Smile


    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.


    Antoine de Saint-Exupéry

  • stycznia 10, 2013 at 11:07

    Dziekuję tmrc_emoticons.-) Ten sernik jest niesamowity, na święta były u nas n stole 3 różne serniki , ale ten zaskoczył wszystkich i najszybciej znikał ze stołu tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • stycznia 10, 2013 at 07:58

    Ciekawe połączenie  tmrc_emoticons.)  wygląda smakowicie  tmrc_emoticons.D  Muszę wypróbować  tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam i dziękuję za przepis  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: