thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/04/13
zmieniono dnia: 24/04/13

Składniki

CIASTECZKOWY SPÓD

  • 170 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
  • 70 gramów rozpuszczonego masła

MASA SEROWA

  • 90 gramów 90 g śmietany kremówki 30-36%
  • 200 gramów białej czekolady
  • 400 gramów twarożku kremowego typu Philadelphia
  • 150 gramów serka waniliowego homogenizowanego np. Danio
  • 130 gramów cukru pudru
  • 2 całe jajka kurze
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400-500 gramów truskawek
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    cisteczkowego spodu
  1. Ciastka pokruszyć na mniejsze kawałki , włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić kilka sekund/ obr.5 - do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło i wymieszać kilka sekund / obr.5  - do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 -25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia Na dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. MASA SEROWA
  3. Do naczynia miksującego dajemy połamaną na kawałki czekoladę, ustawiamy czas 3 min/temp 80 stopni/obr. 5
    Po ok 2 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór w pokrywie Thermomix wlewamy śmietanę kremówkę, zmniejszamy obroty do 3 i czekamy do końca czasu.
    Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do miseczki w celu przestudzenia.

  4. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

  5.  W naczyniu miksującym umieścić twarożek kremowy i serek Danio, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksować ok 30 sek./ obr.5 do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać ok 15 sek. /obr.5.
    Masę serową wyłożyć na ochłodzony spód.

  6. Truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, delikatnie wcisnąć je w masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Ostudzić i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin a najlepiej  na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/sernik-z-biaa-czekolada-i-truskawkami.html   lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 14, 2017 at 12:12

    Pychotka . Smakował całej rodzinie, blyskawicznie zniknął . Jeszcze go zrobie wiele razy .Polecam

  • czerwca 2, 2017 at 15:12
    5.0

    pyszny,polecam

  • lipca 5, 2016 at 20:54
    5.0

    Bardzo dobry sernik tmrc_emoticons.)  Calej rodzince smakowalo!!!!

    Cooking  7

  • czerwca 28, 2015 at 21:13

    sernik robiłam już kilkakrotnie, jest po prostu pyszny. Używam zwykłego sera z Biedronki półtłustego w kostce, POLECAM SUPER PRZEPIS

  • września 28, 2014 at 22:12
    5.0

    robiłam ten sernik juz kilka razy i za każym razem wychodzi przepyszny tmrc_emoticons.)polecam !!!!

  • kwietnia 24, 2013 at 18:59

    Aż ślinka cieknie Big Smile  na truskawki jeszcze trochę trzeba poczekać tmrc_emoticons.(  dodaje do ulubionych pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 24, 2013 at 18:12

    Pierwszą porcję jadłam rano do kawy , po 7 godzinach od wstawienia do lodowki i był świetny. Po południu skusiłam się na drugi kawałek i był po prostu boski tmrc_emoticons.p  Jednak im dłużej schładzany w lodówce tym lepszy.

     

     

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • kwietnia 24, 2013 at 17:50
    5.0

    tmrc_emoticons.) ale pychotka tmrc_emoticons.D Big Smile tmrc_emoticons.)  Przepis wyprobuję jak będą truskawki tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile Love  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 24, 2013 at 14:21

     

    Raczej obawiam się ,że nie byłoby to efektowne nawet po rozmrożeniu. Ja nie wytrzymałam i użyłam truskawek z importu, ale już wiem, że jak tylko pokażą się krajowe to sernik będzie co niedziela tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • kwietnia 24, 2013 at 14:16

    Big Smile:Przepis wygląda smakowicie ,tylko czekam na truskawki.Chyba ,że mogą być mrożone tmrc_emoticons.p Big Smile tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?