Składniki
Rogaliki
Nadzienie 1
- utarta róża, płatki róży utarte z cukrem
Nadzienie 2
- 2 białka
- 100 gramów cukru
- 100 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów masła
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy, pokrojonych w kostkę
Ciasto
- 600 gramów pszennej mąki, przesianej
- 1 kostka masła
- 30 gramów drożdży świeżych
- 3 żółtka
Lukier
- 200 gramów cukru pudru
- 30 gramów wody
Przybranie
- 1 garść płatków migdałowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nadzienie 1 Utarte z cukrem płatki róż
Nadzienie 2 Załóż motylek do[/b] naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbij 2 białka i ubij je na pianę 2 min/obr. 3, przełóż do innego naczynia najlepiej miski. Do dzbanka miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp orzechy, i cukier zmiel 20 s/obr. 8, dodaj masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
Teraz dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojone w kostkę daktyle całość wymieszaj przy pomocy kopystki5 s//obr. 6. "Mieszanie" kopystką. Przełóż do białek i zamieszaj"Mieszanie"- Ciasto Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.Do naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj 2 min/"Mieszanie"
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2 mil, następnie podzielić na 8 trójkątów jak tort . Na każdą szerszą część trójkąta nałóż nadzienie i zroluj rogale. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w termoobiegu 170ºC przez 20 min.
- Lukier Do naczynia"Blokada naczynia miksującego" miksującego wsyp cukier i zmiel 15 s/obr. 10 dodaj wodę lub sok z cytryny i zmiksuj 20 s/obr.max 4. Ciepłe rogaliki możesz ozdobić rozpuszczonym lukrem, czekoladą lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Rogaliki
Porady
Na rogale Św Marcina do nadzienia nr 2 dodaj 30 g białego maku sparzonego wrzątkiem (niech się pomoczy we wrzątku z 15min.) i zmielonego z orzechami i cukrem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?