Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
33min
porcja/porcje/porcji
2
litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 02/11/17
zmieniono dnia: 19/11/17
Składniki
Zupa warzywna i kurczak na drugie danie
Zupa
- 4 kawałki marchewka
- 4 kawałki pietruszka
- 1 porcji cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 różyczka kalafiora
- 4 różyczka brokułu
- 200 gramów ryż długoziarnisty
- 2 filet z piersi kurczaka, bez skórą
- 3 łyżki kukurydza z puszki
- garstkę nasion nasturcji lub kapary
Sos Verde
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki, świeża
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jarmużu
- 10 małych listków mięty, świeżej
- 2 łyżki nasturcji konserwowej lub kaparów
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 kawałki anachois
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentrat bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki majonezu
- 6 małych listków kolendry świeżej, można pominąć
- 10 orzeszków piniowych, lub innych
Drugie danie
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skórą
- sos Verde
- 4 lub 6 ziemniaki z wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- BOCZUŚ 4 lub wiecej, plasterki boczku pokroić w cienkie paski i zrumień na 3 łyżkach oleju na złoty kolor, na małej patelni dodając listki rozmarynu lub tymianku po zrumienieniu wyjąć do miseczki boczek i zioła.
- ZUPA Tłuszcz z patelni przełóż do"Blokada naczynia miksującego" i dodaj pokrojone w kawałki warzywa: 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulę, 1 łodyge selera naciowego oraz ząbek lub dwa czosnku włączyć rozdrabnianie na 3 sek obr. 5 dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, teraz się duszą, ustaw temperaturę na 120°C na 5 minut"Obroty wsteczne" obroty wsteczne na 3, po tym czasie dodaj ziarenka nasturcji lub kaparów, kilka różyczek brokułu i kalafiora, garść ryżu i 2 piersi z kurczaka całe. Wlej 1,5 l gorącej wody i ustaw temperaturę 120°C na 25 min i wsteczne "Obroty wsteczne" obroty oczywiście. Jeżeli lubisz ziemniaki do drugiego dania to wstaw ziemniaki i ugotuj je osobno. Podawaj zupę posypaną natką.
- Drugie danie. Wyjmij filety pokrój na plastyry, włóż do zamykanego naczynia i owiń ręcznikiem żeby były ciepłe.
Sos Verde rozetrzyj na części płytkiego talerza ułuż na nim plastry fileta z kurczaka na nie połóż podsmażone paski boczku, dodaj ugotowane ziemniaki i posyp je zieloną natką. JA FILETA DODATKOWO POSYPUJĘ CZERWONYM PIEPRZEM NIE MIELONYM. No ale to kwestia gustu. - SOS VERDE Wszystkie składniki zmiksuj "Blokada naczynia miksującego" prez 20 sek obroty na 7
Danie jednogarnkowe
Porady
Sos można stosować do grzanek surówek lub jako pesto do makaronów, wtedy posypać parmezanem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze