thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 05/11/17
zmieniono dnia: 19/11/17

Składniki

Zupa chrzanowa

Zupa

  • 1 korzeń świeżego chrzanu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 2 łyżki koncentratu bulionu drobiowego , wykonanego w TM
  • 1 porcji śmietana, min. 30% tłuszczu
  • kiełbasa
  • 2 ząbki ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 3 ziemniaki pokrojone wkostkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Zupa
  1. Do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż kilka kawałków korzenia chrzanu, ustaw obroty na 3 i zwiększaj do 9 przez około 1min. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny około 100g. Odłóż do osobnego naczynia. Tak zrobiłaś właśnie chrzan własny gotowy do spożycia jakododatek do mięsa i wędlin lunzup i sosów. Chrzan możesz też przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. Przed użyciem dodaj śmietanę kremówkę wg smaku.
  2. Do naczynia włóż kilka drobnych kawałków marchewki, pietruszki, selera, 2 ząbki czosnku i 1 białą cebulę miksuj przez 10 sek obroty 5. dodaj 2 łyżki koncentratu drobiowego oraz 1,5 l wody. Dodaj pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Ustaw czas na 15 min. temperaturę 120°C obr na 2. Teraz dodaj chrzan, 2 łyżki majeranku i 1 miarkę słodkiej śmietany dowolną kiełbasę pokrojoną na plasterki i gotuj jeszcze przez 5 min.
    Kiełbasę można podsmażyć przed włożeniem. Można też użyć cienkich białych kiełbasek lub podawać z jakami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj kilka listków pietruszki lub rzeżuchy przed oodaniem.

Porady

Kiełbasę można podsmażyć przed włożeniem. Można też użyć cienkich białych kiełbasek lub podawać z jakami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Dodaj kilka listków pietruszki lub rzeżuchy przed oodaniem.
Na Święta Wielkanocne można ugotować dzień wcześniej i jest mniej roboty.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa chrzanowa

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: