![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a8b1jb4c-c09c0-823159-f60be-tp54lvj3/a8859a64-bf64-4b3f-9f84-8f572d3b6e40/main/paczki-cappuccino.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/a8b1jb4c-c09c0-823159-f60be-tp54lvj3/421d7d49-d8dc-428f-8f67-e69900d37678/main/paczki-cappuccino.jpg)
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pączki według tego przepisu są oryginalne i luksusowe. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne.
- 200 g mleka,
- 80 g masła,
- 45 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki tortowej plus dodatkowa porcja do podsypania ciasta,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 4 żółtka,
- 90 g kawy cappuccino w proszku,
- dowolne, ulubione zwarte powidła lub dżem.
- tłuszcz do smażenia (może być olej kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy lub smalec).
Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, mleko, żółtka i masło – ubijać 2 minuty/37°/obroty 5. Dodać mąkę, cappuccino i wyrobić ciasto 3 minuty/Interwał - ciasto będzie dość lepkie. Przełożyć do miski podsypanej lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut, najlepiej na godzinę. Podsypać lekko blat mąką i delikatnie wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać okrągłe kształty szklanką lub foremką. Kawałki ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz, uformować kulki, następnie odłożyć je na blat oprószony mąką. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Z podanej porcji wychodzi ok 25 sztuk
Link do przepisu video: https://youtu.be/lVNN3OdWX8Q
Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?