thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos czekoladowy

  • 130 gramów gorzkiej czekolady
  • 20 gramów masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 gramów mleka

Masa makowa

  • 100 gramów miodu
  • 50 gramów masła, pokrojonego na kawałki
  • 16 gramów cukru waniliowego, małe opakowanie
  • 120 gramów cukru
  • 350 gramów mleka
  • 100 gramów rodzynek
  • 500 gramów maku niebieskiego
  • 200 gramów orzechów laskowych, włoskich i migdałów
  • 1/2 płaskich łyżeczek aromatu migdałowego do ciast
  • 4 białka
  • 1 szczypty soli

Ciasto

  • 50 gramów śmietany 18% gęstej
  • 1 jajko
  • 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 gramów cukru waniliowego, małe opakowanie
  • 100 gramów cukru
  • 250 gramów mąki
  • 100 gramów masła, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Formę do pieczenia (35x25x6 cm) natłuścic odstawić

    2. Do naczynia miksującego włożyć masło i mąkę, wymieszać 15s/obr6

    3. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę, wyrobić 1,5min/wyrabianie

  2. Masa makowa
  3. 1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały rozdrobnić, 3s/obr.6, przełożyć do innego naczynia odstawić

    2. Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku, zemleć 20s/obr.8, przełożyć do innego naczynia, odstawić

    3. Do naczynia miksującego wsypać 250 g maku, zemleć 20s/obr.8

    4. Do naczynia miksującego dodać wcześniej zmieloną porcje maku, mleko, rodzynki, cukier, cukier waniliowy, masło i miód, gotować 15min/90stopni/obr wsteczne 3

    5. Dodać rozdrobnione orzechy i migdały oraz aromat migdałowy, wymieszać 5s/obr. wsteczne 4, przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia

    6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni

    7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć białka, doda szczyptę soli, ubić na sztywno 3min/obr.3. Pianę dodć do masy makowej i wyieszać kopystką

    8. Masę makową wylożyć na przygotowane ciasto

    9. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min (180 stopni)

  4. Sos czekoladowy
  5. 1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę rozdrobnić 10s/obr. 9

    2. Dodać masło i mleko, podgrzać 4min/100 stopni/obr.2

    3. Wierzch ostudzonego makowca polać sosem czekoladwym

    4. Kroić i podawać po całkowitym ostudzeniu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec na cieście kruchym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?