thumbnail image 1
thumbnail image 1thumbnail image 2thumbnail image 3thumbnail image 4thumbnail image 5
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 10/12/13
zmieniono dnia: 10/12/13

Składniki

Ozdoby

  • 3 białka
  • kolorowe posypki

Kruche świąteczne ciasteczka

  • mąka przenna, ile wejdzie w ciasto
  • 1 margaryna
  • 20 dag smalcu
  • 1 zapach pomaranczowy
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdzy i amoniaku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra śmietany, może byc 12% lub 18%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Kruche świąteczne ciasteczka
  1. Do naczynia miksującego wkładamy śmietanę, cukier, drożdze, amoniak, żółtka, zapach pomarańczowy, pół szklanki wody ustawiamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"   2 min./ obr. 4-5

  2. Do naczynia miksującego dodajemy smalec i margarynę pokrojona na mniejsze części Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  2 min./ obr. 4-5

  3. Podczas pracującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" łyżką dodajemy przez otwór mąkę pszenną. Mi weszło około 15 łyżek mąki. Obroty zwiększamy od 4 do 8. 

  4. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki w środku robimy zagłębienie i wlewamy w nie powstałą masę około 1/3 naczynia. Zagniatamy ciasto i dodajemy mąki ile jeszcze wejdzie.

  5. Oto powstałe ciasto.

  6. Ciasto dzielimy na plastry. Potem rozwałkujemy je wałkiem na grubość 0,5 cm. Foremkami wycinamy różne kształty - serca, gwiazdki, itd

  7. Zakładamy motylek. Białka ubijamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  1 min. / obr.4. Pędzelkiem rozsmarowujemy białko na ciasteczkach i maczamy je w kolorowych posypkach. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszkach. Pieczemy w temp. 175 st. C 20-25 min funkcja termoobieg

  8. Z ciasta wychodzi 5-6 blach z ciasteczkami. 

Porady

Gdy nie mamy posypek ciastka możemy maczać w białym cukrze krysztale, maku, sezamie tmrc_emoticons.) 

Ciasteczka można nie tylko chrupać. Można je wykorzystać jako ozdoba choinki. Wystarczy zrobć dziurkę do zawieszenia, a po upieczeniu założyć nitkę lub wstążkę 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kruche świąteczne ciasteczka

Wydrukuj:

Komentarze