
Składniki
Ciasto
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 gramów cukru
- 25 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów mąki pszennej
- 4 jajka
Krem
- 100 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 gramów cukru
- 200 gramów masła
- 1 litra mleka 3.2 %
- 2 żółtka
- budyń śmietankowy
- aromat smietankowy
- sok z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Zalecam przed rozpoczeciem pracy odmieżyc sobie produkty. Piekarnik nagrzac do temp 180st.. W naczyniu miksujacym umiescic motylek. Nastawic czas na 6 minut. Ubic piane z bialek ok 3min/obr3. Po tym czasie przez otwor w pokrywie stopniowo dodać cukier i żółtka. Dalej ubjiac . Po tym czasie doac pozostale produkty. Delikatnie wymieszac czas 30sek / obr1. Ciasto wylac na duża forme ( ja mam 25 x 30cm). Piec ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroic na 2 rowne czesci.
Krem
Pół litra mleka zagotowac z cukrem. Do naczynia miksujacego dodac mąke pszenna , mąke ziemniaczaną , pozostałe mleko, żółtka i budyń. Wymieszac czas 15sek/ obr 3. Mieszanke wlac do gotującego sie mleka ciągle mieszajac az powstanie budyn. Przykryc i odstawic do wystudzenia.
Maslo utrzec na pulchna mase czas 40sek/obr6. Za pomocą kopystki zdjac maslo ze scianek naczynia i czynnosć powtorzyc. Zalożyc motylek. Zamknąc naczynie miksujące. Ustawic czas 6 minut /obr 3. Przez otwor w pokrywie dodac kilka kropli aromatu śmietankowego i łyżkami dodawac przestudzony budyń.
Ciasto nasaczyc sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyc kremem. schłodzic w lodowce. Przed podaniem posypan cukrem pudrem.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dziś już nie zrobię ale zapisuje
Krem bardzo dobry chociaż mam wrażenie, że jest go za dużo w stosunku do ciasta. Ciasto biszkoptowe, nie jak w prawdziwej kremówce. Smak dobry
Wygląda pysznie
bedzie na wekendzik do kawki

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
wyglądają pysznie
Dziękuję za szybką odpowiedż
Edytko Twój podpis jest mi bardzo bliski, bo przypomina mi dzieciństwo 
Czesc mleka i cukier gotuje w garnku reszte mieszam w TM i jak mleko to w garnku sie zagotuje wlewamy mieszanke wykonana w TM i doprowadzamy do zagotowania ( az zgęstnieje)
Edek z krainy kredek