thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

DODATKOWO

  • 100 gramów rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • gorąca woda, do namoczenia rodzynek, tak by je przykryła
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta

BUDYŃ

  • 700 gramów mleka
  • 20 gramów cukru
  • 30 gramów cukru waniliowego
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 20 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 220 gramów mleka
  • 40 gramów świeżych drożdży pokruszonych
  • 500 gramów mąki pszennej, plus 2 łyżki jeżeli ciasto będzie się kleiło
  • 100 gramów cukru
  • 80 gramów miękkiego masła w kawałkach
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BUDYŃ
  1. 1) Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek i wlać mleko a także dodać pozostałe składniki na budyń, gotować przez 8min i 30sekund/100`C/obr. 2.

    2) W między czasie zalej rodzynki gorącą wodą, tak by je przykryła i dodaj 2 łyżki rumu.

    3) Kiedy budyń będzie gotowy przelej go do miski, odstaw na chwilę by ostygł. Do budyniu dodaj odcedzone z wody rodzynki i wymieszaj.

    4) W plackach uformować zagłębienia i wypełnić je budyniem z rodzynkami, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 min w temperaturze 200`C.

     

  2. CIASTO DROŻDŻOWE
  3. 1) Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać melko, dodać drożdże i cukier, wymieszać 2:30min/37`C/obr. 1.

    2) Dodać mąkę, masło, jajko i sół, wyrobić 2min/Ciasto"Ciasto" . Jeżeli ciasto będzie się kleiło dodać 2 łyżki mąki i wyrabiać 1 min/Ciasto"Ciasto" .

    3) Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 14 części, Z każdej uformować placki o średnicy 8-10 cm i ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośniecia.

  4. 4) W między czasie, kiedy wyrastają placki zrobić budyń

Porady

By drożdżówki miały identyczną wielkość, zważyłam ciasto i podzieliłam wagę na 14 części. Każdą część ważyłam z osobna a póżniej formowałam placki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 1, 2016 at 12:59
    3.0

    Niby wszystko OK, ale czegos im brakuje, troche malo wyrazisty smak budyniu, trzeba moze aromatu dac?

    Pozytyw taki ze latwo sie robi i szybko zniknely z blachy tmrc_emoticons.)

    Warto wyprobowac.