Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
--
Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wilgotne, lekkie i puszyste ciasto jogurtowe ze świeżymi owocami. Na zdjęciu sezonowe truskawki, jednak będą tutaj pasować każde świeże owoce: śliwki, jabłka, borówki czy rabarbar. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i równie szybko znika z blaszki !
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 130 g cukru,
- 3 jajka,
- 150 g oleju,
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
- świeże owoce.
Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać całe jajka – utrzeć 30 sekund/obroty 4. Dodać olej i jogurt – ponownie ubić 30 sekund/obroty 3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszać 40 sekund/obroty 5. Przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia (najlepsza będzie tortownica lub mała blaszka 30/20/5 cm). Ułożyć na wierzchu świeże, umyte i pokrojone w mniejsze kawałki owoce – delikatnie je wcisnąć w ciasto. Piec w 180° C (góra-dół) od 45 do 60 minut (do suchego patyczka).
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać lekkim lukrem.
Link do videoprzepisu: https://youtu.be/4T8HlDB0WWs
Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Ciasto z lekka suche wychodzi,ale jest pyszne warto je zrobić ja dodałam czereśnie i kruszonkę na to pycha 😋
Are you sure to delete this comment ?