thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 22/09/14
zmieniono dnia: 01/09/17

Składniki

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 7 jaj (dużych, L)
  • 1 szklanka cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy niczym nie smarować.

    2. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

    3. Założyc motylek i ubijać białka przez około 2 minuty, obroty 3.

    4. Następnie ustawić czas na 5 min, obrpoty 3 i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając na sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze białka przez około 2  minuty, aż będą sztywne i błyszczące.

    5. czas 1 min 30 sek, obroty 2 dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).

    6. Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) Czas 2 min obroty 1, ewentaolnie Mieszanie"Mieszanie" Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.

    7. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (z wysokości około 25 cm). 

Porady

Aby wyszedł nam płaski biszkopt, należy gpo po wyęciu z piekarnika rzucić na podloge z ok 50 cm

nie smarujemy boków foremki!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Biszkopt rzucany- niezawodny

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?