thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 15/12/12
zmieniono dnia: 09/12/20

Składniki

podkład ciasto

  • 100 g miodu
  • 50 g brązowego cukru, (dark muscovado)
  • 40 g masła
  • 1 jajo kurze
  • 230 g mąki pszennej, w tym 50g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników, kamis
  • 1/2 łyżeczki łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki ciemnego kako
  • 1 łyżeczki karob
  • 1 roztrzepane jajko z kilkoma kroplami wody
  • 1 łyżeczki inuliny z cykorii

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wkładamy cukier masło i miód podrzewamy czas 2 min 37 stC obr2, dodać pozostałe składniki wymieszać 5s/obr 5 i następnie wyrobić ciasto 1min-1,5 min na Ciasto"Ciasto" . Tak wyrobione ciasto bedzie kleiste i dość płynne. dzielimy ciasto na dwie części i zawijamy w papier śnidaniowy i na min 1h wkładamy do lodówki w celu dokładnego schłodzenia ciasta. Na oprószoneej mąką stolnicy rozwałkowywujemy ciasto i bardzo istotne jest fakt aby nie rozwałkowwywać ciasta na cieńsze niż 4-5 mm, gdyż inaczej wysuszą się w trakcie pieczenia i będą bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do temp 170 st grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy pierniczki wcześniej posmarowane jajkiem około 10-15min (każdy piekarnik będzie piekł odmiennie). Po ostudzeniu dekorujemy wg własnych pomyslów i trzymamy ciastka w szczelnie zamykanym naczyniu aby nam się nie wysuszyły i niw zrobiły twarde. SMACZNEGO!

    są pyszne zaraz po zrobieniu i nie muszą być robione wczeniej z intencją aby skrusząły. Dzieciaki kochają te pierniczki

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Aromatyczne i mięciutkie pierniczki

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 18, 2017 at 23:31
    5.0

    Najlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne pierniczkitmrc_emoticons.). Dziękuję.

  • grudnia 18, 2015 at 19:44

    Dziękuję za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

  • grudnia 18, 2015 at 19:27

    Ja zawsze robię z dwóch porcji, a dziurki są raczej wynikiem wyrośnięcia pierniczków. Te rozwałkowane na cienko nie wyrastaja tak i nie maja dziurek, ale są twarde bo sie mocno wysuszają w trakcie pieczenia

  • grudnia 18, 2015 at 19:22

    Gratuluje świetnego przepisu. Pierniczki wyszły naprawdę świetne i najważniejsze są mięciutkie już w dniu upieczenia i dobre w smaku tmrc_emoticons.)

    Ciasto musiałam dłużej przetrzymać w lodówce, ponieważ po godzinie było jeszcze kleiste, ale potem już było ok i dało się rozwałkować.

    Przy okazji mam pytanie, ile można maksymalnie zwiększyć proporcje z przepisu podstawowego, by zrobić więcej pierniczków i zmieścić ciasto w naczyniu ? 2-3 krotnie ?

    I drugie pytanie, moje pierniczki nie wyszły idealnie gładkie, mają jakby lekkie dziurki - coś zrobiłam nie tak ?

  • grudnia 17, 2015 at 22:14

    Witam,

    oczywiście że można ale brązowy cukier ten dark muscovado ma to cos czego nie ma zwykły biały cukier, nawet denemera to nie to samo. Chodzi o smak i aromat. 50 g to zawsze 50g cukier puder bedzie nawet lepszy. Różnica w cukrach byłaby gdyby miary były podawane w szklankach, wtedy objętość jest różna tmrc_emoticons.D

  • grudnia 17, 2015 at 21:59

    Dziękuję za szybką odpowiedź tmrc_emoticons.)

    A czy mogę zamiennie zastosować 50 g cukru białego zamiast brązowego ?

    Mam też w zapasie cukier puder. Czy 50 g cukru zwykłego, a 50 g cukru pudru to to samo ?

    Miód mam po cześci lejący, po części zbrylony, to w jakiej temp. mogłabym go podgrzać, by uzyskać właściwą konsystencje ?

  • grudnia 17, 2015 at 21:40

    Czasem trzeba użyć kopystki, to wyjdzie w trakcie przygotowywania 

  • grudnia 17, 2015 at 21:14

    Proponuje cukier jeśli jest gruboziarnysty także rozdrobnić wcześniej (zrobić puder w tm)i jeżeli miód nie jest płynny podgrzać do  wyższej temperatury aby uzyskać jednolita konsystencje. Od razu dodajemy pozostałe składniki i ciasto jesT rzadkie lejące wiec trzeba go dobrze schłodzić aby dało sie rozwałkować. Ja właśnie pieke w wersji bezglutenowej trudniej do rozwałkowanis ale dużo bardziej puszyste i lekkie. 

    Grubość ciasta 4-5mm i nie upiec za mocno w piekarniku bo bedą twarde. Można dodac tez więcej przypraw 

    pozdrawiam

     

  • grudnia 17, 2015 at 20:33

    Witam

    Planuje zrobić pierniczki z powyższego przepisu. W związku z tym mam zapytania:

    1) podgrzewam w temp. 37 st. - czyli masa będzie prawie zimna, lekko ciepła, czyli nie czekam na przestudzenie i od razu dodaje pozostałe składniki ?

    2) czy do podgrzewania, mieszania i wyrabiania ciasta mam używać kopystki ? (tak by całe ciasto również ze ścianek naczynia było dobrze wyrobione)

  • grudnia 9, 2015 at 19:31

    W pojemniku hermetycznym mogą spokojnie leżeć chociaż w praktyce szybko giną. Z nadzieniem nie robiłam wiec sie nie wypowiem. Ostatnio robiłam z dwóch porcji ciasta ale w proporcji 200 mąka pszenna 200 jaglana i 60g mąka kokosowa i dodałam więcej przypraw imbiru kardamonu i wyszły superlekkie puszyste

Are you sure to delete this comment ?