Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 15/12/12
zmieniono dnia: 09/12/20
Składniki
podkład ciasto
- 100 g miodu
- 50 g brązowego cukru, (dark muscovado)
- 40 g masła
- 1 jajo kurze
- 230 g mąki pszennej, w tym 50g mąki krupczatki
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników, kamis
- 1/2 łyżeczki łyżeczka cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/5 łyżeczki mielonych goździków
- 1 szczypty soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki ciemnego kako
- 1 łyżeczki karob
- 1 roztrzepane jajko z kilkoma kroplami wody
- 1 łyżeczki inuliny z cykorii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wkładamy cukier masło i miód podrzewamy czas 2 min 37 stC obr2, dodać pozostałe składniki wymieszać 5s/obr 5 i następnie wyrobić ciasto 1min-1,5 min na "Ciasto" . Tak wyrobione ciasto bedzie kleiste i dość płynne. dzielimy ciasto na dwie części i zawijamy w papier śnidaniowy i na min 1h wkładamy do lodówki w celu dokładnego schłodzenia ciasta. Na oprószoneej mąką stolnicy rozwałkowywujemy ciasto i bardzo istotne jest fakt aby nie rozwałkowwywać ciasta na cieńsze niż 4-5 mm, gdyż inaczej wysuszą się w trakcie pieczenia i będą bardzo twarde. Rozgrzewamy piekarnik do temp 170 st grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy pierniczki wcześniej posmarowane jajkiem około 10-15min (każdy piekarnik będzie piekł odmiennie). Po ostudzeniu dekorujemy wg własnych pomyslów i trzymamy ciastka w szczelnie zamykanym naczyniu aby nam się nie wysuszyły i niw zrobiły twarde. SMACZNEGO!
są pyszne zaraz po zrobieniu i nie muszą być robione wczeniej z intencją aby skrusząły. Dzieciaki kochają te pierniczki
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Najlepszy przepis na smaczne i mega aromatyczne pierniczki. Dziękuję.
Dziękuję za szybką odpowiedź
Ja zawsze robię z dwóch porcji, a dziurki są raczej wynikiem wyrośnięcia pierniczków. Te rozwałkowane na cienko nie wyrastaja tak i nie maja dziurek, ale są twarde bo sie mocno wysuszają w trakcie pieczenia
Gratuluje świetnego przepisu. Pierniczki wyszły naprawdę świetne i najważniejsze są mięciutkie już w dniu upieczenia i dobre w smaku
Ciasto musiałam dłużej przetrzymać w lodówce, ponieważ po godzinie było jeszcze kleiste, ale potem już było ok i dało się rozwałkować.
Przy okazji mam pytanie, ile można maksymalnie zwiększyć proporcje z przepisu podstawowego, by zrobić więcej pierniczków i zmieścić ciasto w naczyniu ? 2-3 krotnie ?
I drugie pytanie, moje pierniczki nie wyszły idealnie gładkie, mają jakby lekkie dziurki - coś zrobiłam nie tak ?
Witam,
oczywiście że można ale brązowy cukier ten dark muscovado ma to cos czego nie ma zwykły biały cukier, nawet denemera to nie to samo. Chodzi o smak i aromat. 50 g to zawsze 50g cukier puder bedzie nawet lepszy. Różnica w cukrach byłaby gdyby miary były podawane w szklankach, wtedy objętość jest różna
Dziękuję za szybką odpowiedź
A czy mogę zamiennie zastosować 50 g cukru białego zamiast brązowego ?
Mam też w zapasie cukier puder. Czy 50 g cukru zwykłego, a 50 g cukru pudru to to samo ?
Miód mam po cześci lejący, po części zbrylony, to w jakiej temp. mogłabym go podgrzać, by uzyskać właściwą konsystencje ?
Czasem trzeba użyć kopystki, to wyjdzie w trakcie przygotowywania
Proponuje cukier jeśli jest gruboziarnysty także rozdrobnić wcześniej (zrobić puder w tm)i jeżeli miód nie jest płynny podgrzać do wyższej temperatury aby uzyskać jednolita konsystencje. Od razu dodajemy pozostałe składniki i ciasto jesT rzadkie lejące wiec trzeba go dobrze schłodzić aby dało sie rozwałkować. Ja właśnie pieke w wersji bezglutenowej trudniej do rozwałkowanis ale dużo bardziej puszyste i lekkie.
Grubość ciasta 4-5mm i nie upiec za mocno w piekarniku bo bedą twarde. Można dodac tez więcej przypraw
pozdrawiam
Witam
Planuje zrobić pierniczki z powyższego przepisu. W związku z tym mam zapytania:
1) podgrzewam w temp. 37 st. - czyli masa będzie prawie zimna, lekko ciepła, czyli nie czekam na przestudzenie i od razu dodaje pozostałe składniki ?
2) czy do podgrzewania, mieszania i wyrabiania ciasta mam używać kopystki ? (tak by całe ciasto również ze ścianek naczynia było dobrze wyrobione)
W pojemniku hermetycznym mogą spokojnie leżeć chociaż w praktyce szybko giną. Z nadzieniem nie robiłam wiec sie nie wypowiem. Ostatnio robiłam z dwóch porcji ciasta ale w proporcji 200 mąka pszenna 200 jaglana i 60g mąka kokosowa i dodałam więcej przypraw imbiru kardamonu i wyszły superlekkie puszyste
Are you sure to delete this comment ?