thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

  • Ciasto
  • 630 g mąki pszennej, (najlepiej lubella do ciast drożdżowych lub pizzy) OKOŁO TAK ABY SIĘ NIE KLEIŁO CZASEM TRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WIĘCEJ
  • 240 g mleka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 160 g brązowego cukru trzcinowego
  • 30 g mąki pszennej białej
  • 1 czubata łyżka cynamonu /ok.15g/
  • 113 g masła schłodzonego w kawałkach
  • 1 garść rodzynek rożnych, można też użyć żurawiny wg uznania
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. do naczynia wlać mleko dodać drożdże, cukier i masło wymieszać i pogrzewać 2min/obr.2/temp. 37 st., następnie dodać mąkę i żółtka i sól i wyrabiać ciasto 3min/interwałBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia około 1h. Powyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt.

    Nadzienie,

    wszystkie składniki włożyć do dzbanka i wymieszać. Jeśli cukier ma duże kryształki warto go wcześniej rozdrobnić aby cukier później nie skrzypiał w ustach.

    tak przygotowanym nadzieniem smarujemy ciasto, równomiernie rozkładamy rodzynki i zwijamy jak roladę dość ciasno, następnie tniemy nożem na kwałki 2,5-3 cm, układamy na papierze do pieczenia, pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy na termoobiegu 175-180 st. na złoty kolor smacznego. Ponieważ każdy piekarnik jest inny należy obserwować wypieki, można też wstawiać do zimnego pieca, wtedy będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonowe roladki

Wydrukuj:

Komentarze