Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
- TM 31
opublikowany: 30/11/10
zmieniono dnia: 30/11/16
Składniki
- Ciasto
- 630 g mąki pszennej, (najlepiej lubella do ciast drożdżowych lub pizzy) OKOŁO TAK ABY SIĘ NIE KLEIŁO CZASEM TRZEBA DODAĆ TROSZKĘ WIĘCEJ
- 240 g mleka
- 60 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- Nadzienie
- 160 g brązowego cukru trzcinowego
- 30 g mąki pszennej białej
- 1 czubata łyżka cynamonu /ok.15g/
- 113 g masła schłodzonego w kawałkach
- 1 garść rodzynek rożnych, można też użyć żurawiny wg uznania
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- do naczynia wlać mleko dodać drożdże, cukier i masło wymieszać i pogrzewać 2min/obr.2/temp. 37 st., następnie dodać mąkę i żółtka i sól i wyrabiać ciasto 3min/interwał"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia około 1h. Powyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt.
Nadzienie,
wszystkie składniki włożyć do dzbanka i wymieszać. Jeśli cukier ma duże kryształki warto go wcześniej rozdrobnić aby cukier później nie skrzypiał w ustach.
tak przygotowanym nadzieniem smarujemy ciasto, równomiernie rozkładamy rodzynki i zwijamy jak roladę dość ciasno, następnie tniemy nożem na kwałki 2,5-3 cm, układamy na papierze do pieczenia, pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Pieczemy na termoobiegu 175-180 st. na złoty kolor smacznego. Ponieważ każdy piekarnik jest inny należy obserwować wypieki, można też wstawiać do zimnego pieca, wtedy będą rosły równomiernie wraz z nagrzewaniem się pieca.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
naufrago:
jeśli ciasto nie będzie za mocno przypieczone tylko na złoty słomkowy zawsze beda mieciutkie
aby dłużej były świeże można do ciasta dodać 1-2 łyżki oleju oraz 240 g mleka podzielic na 150 mleka reszta kwaśna smietana 18 % i na pewno ciasto będzie wilgotniejsze i dłużej świeże
lemza:
smacznego
Pyszne! Polecam
Małe pytanie. Wszyscy wyżej zjedli jeszcze ciepłe.. Czy ktoś wytrzymał do następnego dnia? Chciałabym poczęstować kolegów w pracy w dniu urodzin..
Wspaniałe cynamonowe roladki a zapach w kuchni rewelka
Dwukrotnie roladki zrobiły furrorę w domu i rzeczywiście najlepszy smak jest kiedy są jeszcze cieplutkie.
Polecam, są znakomite.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
Ten przepis podbij serca całej naszej rodzinki, robię go już 3 raz i za każdym razem cynamonki znikaja z talerzy zanim zdaza wystygnac Pychotka!!!!!!!!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Wspaniałe cynamonowe roladki miałem okazje jeść już kilkakrotnie sam robiłem dwa razy i wyszły najwspanialsze na świecie pachnące mięciutkie a przedewszystkim cynamonowe Wspaniały przepis POLECAM WSZYSTKIM
Dziękuję za pyszny przepis i wszystkie komentarze przepis dodany do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie
Jadłam i mimo, że nie przepadam za słodyczami, to te ciacha mogłabym wcinać dosyć często Gratuluję super przepis