- TM 31
Składniki
podkład ciasto
- 175 g mąki
- 110 g masla schłodzonego w kawałkach
- 15 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30-45 g lodowatej wody
nadzienie dyniowe
- 500 g puree z dyni
- 4 jajka
- 140-150 g brązowego cukru
- 140 g mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1/2 łyżeczek przyprawy do piernika
- 1/8 łyżeczki zmielonych gożdzików
- 1/2 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki na ciasto/spód do ciasta wkładamy do dzbanka czas 25 s obr 5.
uformować kulę, zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć na 30 min do lodówki
rozwałkować na okrąg wkłożyć do formy na tartę o średnicy 24-26 cm przykryć folią spożywczą i ponownie wstawić do lodówki
puree,
Dynię obrać pokroić na małe kawałki zmiksować na miazgę w Thermomixie. potem dodać 100 ml gorącej wody i gotowac 13 min w 100 st C, obr 2 przy zdjętej miarce, Na pokrywę nałożyc sitko, koszyczek aby para mogła swobodnie się wydostawać
puree wystudzić do temperatury pokojowej.
Do suchego naczynia wrzucamy jajka delikatnie je roztrzepując 15s obr 4
następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy 20s obr 5Masę dyniową wylewamy na uformowany i schłodzony spód ciasta
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy 55-60 min
Po wystudzeniu podawać z BITĄ Śmietaną!!!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
u mnie wyszło średnio, mimo że piekłam ze 20 min dłużej, to masa dyniowa była b. miękka. W smaku też mi nie podeszło. A jeszcze wciąż ne potrafię ucelować z czasem ubijania btej śmietany, także klapa na całego. Ale to wszystko wina mojego mikro doświadczenia w gotowaniu z TM
Pozdrowienia dla autorki przepisu
SKusiłam się na zrobienie tego ciasta na weekend. mniam! Także mój synek (14 miesięcy) bardzo polubił dyniową masę Zdaje się, że to pumpkin pie trafi na stałe do zeszytu z przepisami
Magda, wczoraj zajadałam Twoje ciasto na "Jesiennych inspiracjach-wariacjach z TM" w naszym Biurze Byłam przekonana, że w tym nadzieniu są zmielone orzechy (czułam taki smak   a tu niespodzianka-nie ma orzechów PYCHA!!! Polecam każdemu. W sobotę na targu kupuję dynię i robię swoje
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Nie robiłam osobiście , ale jadłam zrobione przez właścicielkę przepisu. Pychotka!!!!" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" width=19 height=19>
Na pewno oryginalny i wyjątkowy , jednym smakuje innym niekoniecznie.Warunek bita śmietana lub bita śmietana z syropem klonowym!! Powodzenia
Musi byc smaczny, spròbuje
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
dla mnie to oczywiste czynności, na uformowany schłodzony i wyjęty z lodówki spód wylewamy masę dyniową w tem. pokojowej i calość zapiekamy razem bez uprzedniego zapiekania samego spodu około 1h.
Ale kto pyta, nie błądzi
Sądzę, że to puree dyniowe wykładamy na ciasto i pieczemy razem. Czyy też może ciasto najpierw podpiekamy i potem nakładamy puree? Nie sprecyzowałaś jak to wykonać.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Are you sure to delete this comment ?