thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Kocica
opublikowany: 10/24/13
zmieniono dnia: 09/12/14

Składniki

Ciasto

  • 600-650 g ugotowanych ziemniakow
  • 1 szklanka mąkki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 500 g białego sera

gotowanie

  • szczypta soli
  • olej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Pierogi leniwe
  1. Wszystkie składniki wkładamy  do naczynia miksującego. Miksujemy 40 s / obr. 4. Otwieramy naczynie miksujące kopystką zgarniamy ze ścianek masę. Zamykamy naczynie miksujące włączamy obroty wsteczne 1-1,5 minuty / obr. 4. Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części i robimy małe kopytka tmrc_emoticons.)

Porady

Ciasto na pierogi leniwe jest mieciutkie i gładkie. Nie trzeba ich długo gotować, po wypłunięciu na wierzch około 2 minuty (bedą mięciutkie)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 31, 2020 at 16:37

    Kopytka wychodzą tylko trochę zmian zastosowałem po przeczytaniu opinii i z innych ilości przygotowanych składników.
    Ziemniaki wystudzone 400g
    Mąka pszenna 175 g
    Mąka ziemniaczana 35 g
    Ser twarogowy 250g
    Żółtko.
    Szczypta soli.
    30 sekund / obroty 4

    Ciasto wychodzi klejące i bardzo "lekkie".
    Na stolnicę sporo mąki, około szklanka, rozgarniam i w środek wykładam ciasto. Potem posypuję mąką i tak lekko zagniatam/obtaczam.
    Dzielę na małe porce cały czas z udziałem mąki.
    Do wody i po wypłynięciu około 1 min gotowania.
    Wyszły smaczne. Kiedyś bez termomixu robiłem i chyba wyszły lepsze,ale te też są ok i sporo szybciej. Wszyscy zjedli. Jeszcze ja tmrc_emoticons.). Znaczy się gentelmen - ostatni tmrc_emoticons.).

  • października 25, 2018 at 09:43

    Jestem taka zła!!!Od dwoch dni sie szykuje na kopytka i wszystko do kosza! Ahhhr!!!!

  • września 18, 2018 at 17:13

    Dziwią mnie negatywne komentarze, moje ciasto wyszło idealne , gładkie a produkt końcowy zniknął z talerzy expressowo. Podałam na słodko ze śmietaną zrobioną wg przepisu Babci, tzn 30% tak długo podgrzewa się na patelni ciagle mieszając, az zmieni kolor na brązowy (wygląda jak bułka tarta z masłem), potem wystarczy połączyć z leniwymi i dla smakoszy jeszcze posypać cukrem,

  • września 18, 2018 at 17:05

    Kasia Z.: Brzmi zachęcająco, chyba na następny raz dodam pianę z białek

  • maja 30, 2016 at 10:03

    Cześć, 

    Ciekawa alternatywa na "leniwe pierogi", z tym, że w wielkopolsce na ten przykład ciasto robi się tylko z białego sera (tłustego i mokrego) z dodatkiem mąki i jajka. Jak słusznie zauważyli inni użytkownicy, sekretem udanego ciasta są proporcje a nie ziemniaki (zimne czy ciepłe) dodawane do ciasta... Moja babcia zawsze robiła tak, że to zmielonego sera (np 0,5 kg), dodawała żółtka, mąkę (połowe z objętości sera czyli 250 g) a następnie ubite na sztywno białka. Po wymieszaniu powstawała masa, z której "kulała" pierogi. Jeśli masa była zbyt lepka, na wyczucie dodawała mąki, aby pierogi nie wyszły zbyt twarde.

     

    Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)  

     

     

  • maja 21, 2016 at 14:47

    niestety ciasto wyszło lejące...uratowałam leniwe poprzez dodanie więcej mąki...następnym razem spróbuję pomijając mieszanie na wstecznych obrotach...

  • marca 17, 2016 at 11:57
    5.0

    Bardzo pyszne tmrc_emoticons.), ale musiałam dodac więcej mąki, bo ciasto było zbyt lejące

  • lutego 19, 2016 at 19:51

    Zły przepis. Zimne ziemniak nic nie dały.  Porazka

  • grudnia 23, 2015 at 17:40

    Mały_rycerzu. Zapewne użyłeś/as jeszcze ciepłych ziemniaków. Muszą być zimne.

  • lutego 27, 2015 at 09:44

    Ze te leniwe nie wychodza to nie wina ziemiakow a proporcji. Przeciez tego ciasta nawet z 750g maki dodatkowo nie dalo sie uratowac. Wiecej maki w domu nie mialam wiec ciasto poszlo do kosza i niestety obiadu nie bedzie. Dzieki za przepis i szkoda, ze nie mozna minusowych punkow  przydzielac.

     

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: