- TM 21
Składniki
SMALEC
- 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka mielonego ,białego pieprzu
- 2 kostki bulionu grzybowego
- 500 g świeżej zmielonej słoniny
- 500 g pieczarek
- 500 g cebuli ,obranej, schłodzonej i pokrojonej na ćwiartki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć cebule i rozdrobnić - 8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.
Włożyć pieczarki i rozdrobnić - 5-8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia włożyć zmieloną słoninę i topić - 12min. / temp. VAROMA / obr. 2
Przez otwór w pokrywie wrzucić cebule (jeżeli jest bardzo soczysta to najpierw odcisnąć nadmiar soku) i smażyć - 15min. / temp. VAROMA / obr. 2
Dodać pieczarki, kostki grzybowe, pieprz, sól, smażyć - 10min. / temp. VAROMA / obr. 2
Przelać do wyparzonych słoików i zostawić do wystygnięcia,zakręcić.
Najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Smacznego !
SMALEC
Porady
1. Jeżeli mamy słoninę w kawałku można rozdrobnić w TM w dwóch porcjach po 250g - 15-20s / obr. 5 można podjechać do obr. 6
2. Smakuje ze świeżym chlebkiem z odrobiną soli na wierzchu i ogóreczkiem małosolnym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ten smalec już robiłam kilkanaście razy, za pierwszym razem jak poczestowalam znajomych to nie zgali co to jest a jak im powiedziałam to byli zdziwieni że smalec może tak niebiańsko i piszą smakować, ja jeszcze dodaje zioła do pizzy lub prowansalskie. Jest po prostu przepyszny🤗🤗🤗🤗
własnie robie ciekawe co z tego wyjdzie
Hania53 bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu
Dziękuję za komentarz i ocenkę
Pychotka
Fajne do chlebka z własnego wypieku Troszkę soli na wierzchu i ogóreczek...
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Aniu jeżeli mąż lubi takie "rarytasy" to powinien być zadowolony. Ja ostatnio tylko tym się zajadam, bo wędliny mi się już przejadły " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19"> Polecam przed użyciem chwilke wcześniej wyjąć z lodówki żeby się lepiej rozsmarował " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" height="19" width="19">
Smalczyk a to się mój mąż ucieszy dodaje do wypróbowania
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Gabrysiu robiłam go już kilka razy i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby dno było przypalone. " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>
Właśnie jakieś 2 godzinki temu zaserwowałam sobie trzy kromeczki " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" width=19 height=20>
Dzięki za nową wersję smalczyku. Monisiu, czy tak dlugie gotowanie nie powoduje u Ciebie przypalenia się dna naczynia?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"