thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
2 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

SMALEC

  • 0,5 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego ,białego pieprzu
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • 500 g świeżej zmielonej słoniny
  • 500 g pieczarek
  • 500 g cebuli ,obranej, schłodzonej i pokrojonej na ćwiartki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SMALEC
  1. Do naczynia włożyć cebule i rozdrobnić - 8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.

  2. Włożyć pieczarki i rozdrobnić - 5-8s / obr. 5 przełożyć do innego naczynia.

  3. Do naczynia włożyć zmieloną słoninę i topić - 12min. / temp. VAROMA / obr. 2

  4. Przez otwór w pokrywie wrzucić cebule (jeżeli jest bardzo soczysta to najpierw odcisnąć nadmiar soku) i smażyć - 15min. / temp. VAROMA / obr. 2

  5. Dodać pieczarki, kostki grzybowe, pieprz, sól, smażyć - 10min. / temp. VAROMA / obr. 2

  6. Przelać do wyparzonych słoików i zostawić do wystygnięcia,zakręcić.

  7. Najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

  8. Smacznego !

  9. OK

Porady

1. Jeżeli mamy słoninę w kawałku można rozdrobnić w TM w dwóch porcjach po 250g - 15-20s / obr. 5 można podjechać do obr. 6

2. Smakuje ze świeżym chlebkiem z odrobiną soli na wierzchu i ogóreczkiem małosolnym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SMALEC Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 19, 2019 at 13:17

    Ten smalec już robiłam kilkanaście razy, za pierwszym razem jak poczestowalam znajomych to nie zgali co to jest a jak im powiedziałam to byli zdziwieni że smalec może tak niebiańsko i piszą smakować, ja jeszcze dodaje zioła do pizzy lub prowansalskie. Jest po prostu przepyszny🤗🤗🤗🤗

  • listopada 14, 2018 at 17:14

    własnie robie ciekawe co z tego wyjdzie

  • września 19, 2017 at 09:43

    Hania53 bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu Lol
    Dziękuję za komentarz i ocenkę Lol

  • czerwca 3, 2017 at 21:44
    5.0

    PychotkaLove

  • stycznia 31, 2016 at 14:43
    5.0

    Fajne do chlebka z własnego wypieku smileys Troszkę soli na wierzchu i ogóreczek...

  • sierpnia 9, 2013 at 17:40

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Aniu jeżeli mąż lubi takie "rarytasy" to powinien być zadowolony. Ja ostatnio tylko tym się zajadam, bo wędliny mi się już przejadły tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Polecam przed użyciem chwilke wcześniej wyjąć z lodówki żeby się lepiej rozsmarował tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

  • sierpnia 6, 2013 at 20:06

    Smalczyk tmrc_emoticons.) a to się mój mąż ucieszy tmrc_emoticons.) dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.)

  • lipca 20, 2013 at 22:34

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Gabrysiu robiłam go już kilka razy i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby dno było przypalone. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>


                                        Właśnie jakieś 2 godzinki temu zaserwowałam sobie trzy kromeczki tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.-p Tongue" alt=tmrc_emoticons.p src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/tongue.png" width=19 height=20>

  • lipca 20, 2013 at 22:13

    tmrc_emoticons.~ Dzięki za nową wersję smalczyku.  Monisiu, czy tak dlugie gotowanie nie powoduje u Ciebie przypalenia się dna naczynia?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • lipca 20, 2013 at 21:44

    Cooking 4