- TM 5
Składniki
NA ZUPĘ :
- woda
- pieprz, słodka i ostra papryka do smaku, ewentualnie tabasco
- śmietana ( opcjonalnie )
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 90 g przecieru pomidorowego Pudliszki mały słoiczek
- szczypta pieprzu
- 1 kostka Knorr na wędzonym boczku
- 1 duży listek laurowy ( złamany na pół )
- 3 ziela angielskie
- 140-150 g kiełbasy np. podwawelskiej pokrojonej w półksiężyce
- 120 g boczku wędzonego pokrojonego w kostke
- 20 g oleju
- 1 cebula ( mała 35g-40g ) obranej i pokrojonej w kostkę lub rozdrobnionej w TM – 3s/obr.5
- 500 g fasolki średniej „Jaś” ( waga moczonej całą noc fasolki )
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną w kostkę cebulę (lub rozdrobnioną w TM)
Dodać olej i dusić – 2min / 120*C /obr.1
Dodać boczek wędzony, kiełbasę i dusić –
3min / 120*C /"Obroty wsteczne" /obr.1
Teraz wkładamy : ziele angielskie, listek laurowy, szczyptę pieprzu, kostkę Knorra na wędzonym boczku, fasolę razem z wodą w której się moczyła (aby nie pozbywać się magnezu i potasu)
Dolewamy wody tak aby sięgała do 1,5 litra w naczyniu
Nakładamy pokrywę i na niej ustawiamy koszyczek.
Gotujemy – 40min / 100*C / "Obroty wsteczne" / obr.1,5- 2
Sprawdzamy czy fasolka jest na nasz gust miękka, jeżeli tak to dodajemy przecier pomidorowy i majeranek – gotujemy – 5min / 90*C / "Obroty wsteczne" / obr.2
Jeżeli lubimy to dodajemy śmietanę i doprawiamy wg. własnego smaku pieprzem, słodką lub ostrą papryką albo tabasco.
Przelewamy do talerzy i dekorujemy szczypiorkiem lub natką zielonej pietruszki.
Smacznego
FASOLKI PO BRETOŃSKU
Porady
1. Zupa jest dość gęsta (choć łyżka nie stoi) , podajemy zaraz po przygotowaniu, gorącą z bułką lub innym ulubionym pieczywem.
2. Można dać mniej fasolki ,jeżeli ktoś lubi rzadkie zupy lub dodać więcej wody.
3. Każda fasola ma inny czas gotowania, więc najlepiej kontrolować jej miękkość.
[[wysiwyg_imageupload:2280:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
so cool thanks
Bardzo prosty przepis a przede wszystkim smaczne
Proponuje tylko żeby gotować fasolę 50do 55 min
Fasolka wyszła świetna. Smakowała wszystkim i na pewno zagości na stole jeszcze wiele razy. Dla tych którzy chcą mieć groch w całości, można go przygotować w TM osobno. Ja tak właśnie zrobiłem i połaczyłem go z sosem w osobnym garnku gdzie wszystko doprawiłem do smaku i zagotowałem ok. 5 min. (Łączny czas przygotowania fasolki się wydłużył ale coś za coś). Przepis polecam wszystkim. Autorce przepisu dziękuję i pozdrawiam
Grażyna Kamińska:soft"Mieszanie" , to nie obroty wsteczne, wsteczne to"Obroty wsteczne" .
Bianeczka82 cieszę się, że smak porównywalny do Twojego
Dziękuję bardzo za komentarz Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobra fasolka.Dokładnie taka, jaką robiłam bez tm.Trzymałam się przepisu.
Pierwszy raz w życiu wyszła mi taka breja. Wygląda jak paćka, nawet nie mam ochoty próbować. Porażka...
Dziewczyny, jakiej firmy fasolke kupujecie? Moja sie rozciapala
Wyszła mi z tego przepisu całkiem niezła fasolka po bretońsku dzięki!
Fasolka rewelacja ... godna olecenia
Are you sure to delete this comment ?