- TM 21
Składniki
NA LIONA
- 440 g herbatników PETIT BEURRE (2* 220g)
DEKORACJA
- 1 Baton Lion lub czekolada
MASA III
- 500 g śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
- 2 opakowania Śmietan-Fix (każdy na 250g śmietany)
MASA II
- 84 g batonów LION (2*42g)
- 150 g (1,5 miarki TM) śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
- 750 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
MASA I
- 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników na nią masę krówkową . Ułożyć drugą warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Udekorować zmiksowanym batonem Lion (5-6s / obr. 6) lub startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać 500g dobrze schłodzonej śmietany ,ubić na sztywno dodając przez otwór w pokrywie Śmietan-Fix (wg. zaleceń na opakowaniu) – ok. 1min / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).
Wyłożyć na trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Do naczynia miksującego włożyć połamane na mniejsze części batony Lion i zmiksować 5-6s / obr. 6. Przesypać do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać dobrze schłodzoną śmietanę ,ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder – ok. 40s / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).
Dołożyć ser mascarpone, wymieszać na jednolitą masę – 7s / obr. 4. Wyciągnąć motylek.
Do masy wrzucić zmiksowane batony Lion , wmieszać do masy kopystką.
Gotową masę wyłożyć na drugą warstwę herbatników, przykryć trzecią warstwą herbatników , wstawić do lodówki.
MASA I LIONA
DEKORACJA
MASA III
MASA II
Porady
1. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną a masy ładnie zastygną.
[[wysiwyg_imageupload:2090:]]
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję bardzo
Aliman29 bardzo się cieszę, że ciacho smakowało ! Pozdrowienia dla Dzieciaczków
Przepyszny, dzieciaki biły się o ostatni kawałek.
emambi dziękuję za komentarz To ciasto jest z reguły bardzo słodkie, co zawdzięczamy masie krówkowej - samego cukru są tylko 4 łyżki Jeżeli chodz o miksowanie batonów to w tej sytuacji każda sekunda jest ważna
Mocno słodkie ciasto. Ciekawa propozycja. Lion trochę mało wyczuwalny - może za bardzo zmiksowałem
Małgosiu zapraszam do wypróbowania Pozdrawiam gorąco ! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" height="19" width="19">
Moniczko, wygląda bardzo apetycznie . Chyba trzeba wypróbować Pozdrawiam.
Ilonko, Monia i Heniu, Marzenko Zapraszam Was do przetestowania i wydania wyroku " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" height="19" width="19"> Mojej rodzince bardzo smakowało
Witaj mondzia_ z139 ! Ja zrobiłam ciasto w blaszce o wym. 36cm * 24cm. Pozdrawiam
Witam, bardzo ciekawy przepis A czy jest on przewidziany na dużą czy małą blaszkę?