thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

NA LIONA

  • 440 g herbatników PETIT BEURRE (2* 220g)

DEKORACJA

  • 1 Baton Lion lub czekolada

MASA III

  • 500 g śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
  • 2 opakowania Śmietan-Fix (każdy na 250g śmietany)

MASA II

  • 84 g batonów LION (2*42g)
  • 150 g (1,5 miarki TM) śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
  • 750 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

MASA I

  • 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MASA I LIONA
  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników na nią masę krówkową . Ułożyć drugą warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.

  2. DEKORACJA
  3. Udekorować zmiksowanym batonem Lion (5-6s / obr. 6) lub startą czekoladą.


    Ciasto przechowywać w lodówce.


     

  4. MASA III
  5. Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać 500g dobrze schłodzonej śmietany ,ubić na sztywno dodając przez otwór w pokrywie Śmietan-Fix (wg. zaleceń na opakowaniu) – ok. 1min / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).


     


    Wyłożyć na trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.


     

  6. MASA II
  7. Do naczynia miksującego włożyć połamane na mniejsze części batony Lion i zmiksować  5-6s / obr. 6. Przesypać  do innego naczynia.

  8. Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać dobrze schłodzoną śmietanę ,ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder – ok. 40s / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).


     


    Dołożyć ser mascarpone, wymieszać na jednolitą masę – 7s / obr. 4. Wyciągnąć motylek.


    Do masy wrzucić zmiksowane batony Lion , wmieszać do masy kopystką.


    Gotową masę wyłożyć na drugą warstwę herbatników, przykryć trzecią warstwą herbatników , wstawić do lodówki.


     


     

Porady

1. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną a masy ładnie zastygną.

  [[wysiwyg_imageupload:2090:]]

 

 

 

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LION

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?