![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/b0ecea81-4fb5-4f1c-be25-b53fda843621/main/lion.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/6ad209f2-6aba-43cb-9944-93a4324904fb/main/lion.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/ad4247c6-fc1e-4094-9b5b-a9bd618b2707/main/lion.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/2d4d6571-c879-4c5f-ba67-57095129ab23/main/lion.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/c7a1e295-ac03-4f4b-bf7d-d4d197c93111/main/lion.jpg)
![thumbnail image 6](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/xn3v41wi-ccf12-178952-cfcd2-cvwaqd7q/a34745ed-f932-4a77-b1ae-5b0925e302f0/main/lion.jpg)
- TM 21
Składniki
NA LIONA
- 440 g herbatników PETIT BEURRE (2* 220g)
DEKORACJA
- 1 Baton Lion lub czekolada
MASA III
- 500 g śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
- 2 opakowania Śmietan-Fix (każdy na 250g śmietany)
MASA II
- 84 g batonów LION (2*42g)
- 150 g (1,5 miarki TM) śmietany kremówki 30% w woreczku (nie UHT)
- 750 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
MASA I
- 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników na nią masę krówkową . Ułożyć drugą warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Udekorować zmiksowanym batonem Lion (5-6s / obr. 6) lub startą czekoladą.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać 500g dobrze schłodzonej śmietany ,ubić na sztywno dodając przez otwór w pokrywie Śmietan-Fix (wg. zaleceń na opakowaniu) – ok. 1min / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).
Wyłożyć na trzecią warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Do naczynia miksującego włożyć połamane na mniejsze części batony Lion i zmiksować 5-6s / obr. 6. Przesypać do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia TM założyć motylek i wlać dobrze schłodzoną śmietanę ,ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder – ok. 40s / obr. 4 (czas ubijania może się różnić).
Dołożyć ser mascarpone, wymieszać na jednolitą masę – 7s / obr. 4. Wyciągnąć motylek.
Do masy wrzucić zmiksowane batony Lion , wmieszać do masy kopystką.
Gotową masę wyłożyć na drugą warstwę herbatników, przykryć trzecią warstwą herbatników , wstawić do lodówki.
MASA I LIONA
DEKORACJA
MASA III
MASA II
Porady
1. Ciasto najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną a masy ładnie zastygną.
[[wysiwyg_imageupload:2090:]]
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dziękuję bardzo![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Aliman29 bardzo się cieszę, że ciacho smakowało !
Pozdrowienia dla Dzieciaczków ![](http://emoty.blox.pl/resource/lollipop.gif)
Przepyszny, dzieciaki biły się o ostatni kawałek.
Mocno słodkie ciasto. Ciekawa propozycja. Lion trochę mało wyczuwalny - może za bardzo zmiksowałem![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Moniczko, wygląda bardzo apetycznie .
Chyba trzeba wypróbować
Pozdrawiam.
Witam, bardzo ciekawy przepis
A czy jest on przewidziany na dużą czy małą blaszkę?
Are you sure to delete this comment ?