Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
NA ZUPĘ
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
- 180 g pora pokrojonego w krążki
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub rybnego
- 800 g wody
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- 50 g makaronu drobnego, o czasie gotowania 6-9 min
- 100 g śmietany 30 % lub 36 % tłuszczu
- 4 łyżki mieszanych ziół, suszonych lub świeżych, np. koperku, bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, estragonu
- 1ząbek czosnku
- 1łyżka soku z cytryny
- 270-300 g filetów z ryby (np. z łososia lub dorsza), świeżych, pokrojonych na ok. 4 cm kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
- 2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę czerwoną i zieloną, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
- 3. Dodać pora i oliwę, dusić 4 min/120°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
- 4. Dodać bulion warzywny, wodę i pieprz, gotować 10 min/100°C//obr. 1.
- 5. Dodać makaron, gotować 6 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
- 6. Dodać śmietanę i rybę, gotować 3 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1. Dodać zioła, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
ZUPY
Porady
Smak zupy można zaostrzyć, dodając chilii w proszku lub sos Tabasco
Wartość odżywcza na 1 porcję :
Wartość energetyczna
1005 kJ / 240 kcal
Białko
15 g
Węglowodany
18.2 g
Tłuszcz
13.4 g
Przepis pochodzi z nośnika przepisów :
" KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA "
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
zupa super dałam tylko mniej przypraw 1 łyżeczkę majeranku ,1 łyżeczkę koperku suszonego i szczypte rozmarynu i1/4 łyżeczkę tymianku oraz dodalam 2 duze łyżki jogurtu greckiego,i wszystko tak jak w przepisie ,rodzinie zasmakowala i powiedzieli ze mozna gotowac nastepnym razem"Blokada naczynia miksującego"
Na raz zjadłam 3 dokładki palce lizać. Dodałam do zupy jeszcze krewetki. Czułam się jak na wakacjach z przyjaciółmi
Wdrażam się w gotowanie.
Lubie karmić ludzi
pycha, dałam tak jak ktos z poprzednikow kilka kropel sosu sojowego, a z rybki mintaja. Nie dawałam natomiast makaronu.
Super, że zupka ma swoich fanów i smakuje ! Dziękuję i pozdrawiam
polecam
miałam dzisiaj na obiad - pyszna. Wszystkim smakowało i chca znowu
Zupka pychotka, mniam
Pyszna zupa
Polecam,jest pyszna
Zamiast śmietany dałam małe mleczko kokosowe i dodałam do zupy kilka krewetek + sos sojowy. Wyszło pysznie
WItam, czy mięso z pstrąga świeżego też się nadaje ?
Are you sure to delete this comment ?