thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 12/11/14
zmieniono dnia: 03/11/15

Składniki

NA ZUPĘ

  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 150 g zielonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 180 g pora pokrojonego w krążki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub rybnego
  • 800 g wody
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • 50 g makaronu drobnego, o czasie gotowania 6-9 min
  • 100 g śmietany 30 % lub 36 % tłuszczu
  • 4 łyżki mieszanych ziół, suszonych lub świeżych, np. koperku, bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, estragonu
  • 1ząbek czosnku
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 270-300 g filetów z ryby (np. z łososia lub dorsza), świeżych, pokrojonych na ok. 4 cm kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ZUPY
    1. 1. Filety rybne skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
    2. 2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę czerwoną i zieloną, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
    3. 3. Dodać pora i oliwę, dusić 4 min/120°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    4. 4. Dodać bulion warzywny, wodę i pieprz, gotować 10 min/100°C//obr. 1.
    5. 5. Dodać makaron, gotować 6 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    6. 6. Dodać śmietanę i rybę, gotować 3 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Dodać zioła, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Porady

Smak zupy można zaostrzyć, dodając chilii w proszku lub sos Tabasco

Wartość odżywcza na 1 porcję :               

Wartość energetyczna

1005 kJ / 240 kcal

Białko

15 g

Węglowodany

18.2 g

Tłuszcz

13.4 g

Przepis pochodzi z nośnika przepisów :

     " KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA "

 

 

 

 

 

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?