thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
1 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

NA SYROP

  • 20 g (1 łyżka stołowa) fruktozy która zapobiega scukrzeniu się syropu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300 g gorącej wody
  • 250 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SYROPU PIERNIKOWEGO
  1. Do naczynia miksującego założyć motylek, wsypać cukier i wlać gorącą wodę , a następnie wszystko gotować – 3 min. / VAROMA / obr.2

  2. Dodać pozostałe składniki i gotować – 20 min. / 80*C / obr.2 

  3. Przecedzić  przez sitko o jak najmniejszych oczkach, przelać do słoika. Po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce.

Porady

1. Syrop piernikowy to świetny dodatek do racuchów z jabłkiem ,lodów, naleśników, budyniu czy kaszy manny. Świetnie smakuje z nim także np. ryż z jabłkami lub kawa.

2. Jeżeli chcemy uzyskać  gęściejszy syrop – wydłużamy czas gotowania.

[[wysiwyg_imageupload:1848:]]

 

          

           SMACZNEGO !                                                   

[[wysiwyg_imageupload:1849:]]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SYROP PIERNIKOWY

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 19, 2017 at 10:13

    Oska1990 super, że znalazłaś nowe przeznaczenie dla syropu Lol Na pewno skorzystam z pomysłu Lol
    Dziękuję bardzo za komentarz i ocenkę Lol

  • lutego 26, 2017 at 21:33
    5.0

    Bardzo dobry do polania panna cotty ! Polecam ! tmrc_emoticons.)

  • grudnia 7, 2014 at 21:38

    smileys Angeliiczka bardzo mi miło,że syropek smakował ! smileys Dziękuję za komentarz i ocenkę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

  • grudnia 6, 2014 at 12:49

    smileys Pycha ! smileys Dziękuję za wspaniały przepis ! smileys

  • grudnia 17, 2013 at 19:56

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Małgosiu to taka namiastka świątecznych smaków warta wypróbowania Pozdrawiam tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

  • listopada 23, 2013 at 22:41

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Elu super, że syropek Wam posmakował ! Dziękuje za komentarz i ocenkę ! Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> U mnie też już wystąpił z palcuszkami

  • listopada 23, 2013 at 11:29
    5.0

    Moniko, pomysł fajny tmrc_emoticons.;)  Lubię wzsystko co   pachnie piernikiem tmrc_emoticons.;) Dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam

  • listopada 23, 2013 at 09:22
    5.0

    Monika, świetny przepis! Wczoraj robiłam do placuszków z jabłkami! Rewelacja!!! Dziękuję  Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 22, 2013 at 01:03

    Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" height="19" width="19"> Wypróbujcie , zawsze to jakaś odmiana tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Można go używać zaraz po wystygnięciu, ale najlepszy jest jak postoi w lodówce dwa dni, wtedy też troszke gęścieje. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Czekam na opinie tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> U mnie dzeciaki się zajadają - nawet z chlebkiem zamiast miodu i jako dodatek do białego serka tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

  • listopada 21, 2013 at 19:40

    Tego, to ja jeszcze nie roblam, Monis Big Smile Big Smile Love Love

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink