thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

NA ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI

  • 50 g śliwek suszonych bez pestek drobno posiekanych
  • 40 g likieru migdałowego AMARETTO
  • 500 g mleka
  • 130 g miodu płynnego
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 250 g makaronu typu : łezki lub ryż (1 paczka)
  • 20-30 kropli aromatu migdałowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 60 g migdałów kalifornijskich - słupki
  • 1500-1800 g wody
  • sól
  • 200 g maku niebieskiego
  • 600 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ŚWIĄTECZNYCH MAKÓWEK
  1. Do naczynia miksującego wsypać mak, wlać wodę  i gotować – 15 min. / 100*C / obr.2

    Przecedzić przez sitko.

  2. Odcedzony mak ponownie włożyć do naczynia TM i miksować  - 40s. /  obr.9 -10 , przemieszać kopystką i czynność  powtarzać do momentu gdy mak będzie czarny. Przełożyć do innego naczynia.

  3. Do czystego, suchego naczynia TM wrzucić orzechy włoskie, migdały, skórkę pomarańczową i rozdrobnić – 3-5s. / obr.4  (kontrolować stopień rozdrobnienia aby nie zmielić na pył). Przesypać do innego naczynia.

  4. Do czystego naczynia wlać mleko i miód – podgrzewać  5min. / 60*C / obr.2 a następnie wrzucić  rozdrobnione orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, posiekane śliwki , likier AMARETTO i aromat migdałowy. Wszystko gotować – 5min. / 100*C / obr.2

  5. Dołożyć mak i gotować – 10min. / 100*C / obr.2 -Soft

    Przełożyć do większego naczynia.

  6. Do czystego naczynia wlać około 1500-1800g wody ,włożyć koszyczek, zamknąć pokrywę i gotować – około 10 min. / 100*C / Obr.1 gdy woda zacznie się gotować wsypać sól i makaron przez otwór w pokrywie, ustawić czas gotowania wg. zaleceń na opakowaniu makaronu. Wyjąć koszyczek , przelać makaron zimną wodą ,odcedzić.

    Makaron można również ugotować w tradycyjny sposób.

  7. Ugotowany makaron dołożyć do maku i wszystko dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje na ciepło.

  8. Potrawa Wigilijna gotowa do spożycia !

Porady

1. Ilość miodu i aromatu migdałowego można regulować według swojego smaku.

2. W pkt.4 można również dodać wcześniej namoczone rodzynki (ja nie dodaje ponieważ u mnie w domciu nie mają one wielbicieli).

3. Jeżeli chcemy luźniejszą konsystencje można dodać ciepłego mleka.

4. Makaron (kluseczki) można wykonać samodzielnie z ciasta na makaron – rolując około 2 cm wałeczki ( jest to dość pracochłonne więc wykorzystałam okazje, że w sklepie pokazały się makarony bardzo zbliżone kształtem  ( typ: łezki i ryż).

5. Potrawa przewidziana na 6 - 8 osób ( choć wszystko uzależnione jest od apetytów )

6. Jeżeli ktoś nie chce się bawić w gotowanie maku, rozdrabnianie bakalii może wykorzystać gotową masę makową dodając do niej mleko i łącząc z ugotowanym makaronem. Jest to bardzo szybka wersja, ale nie ma w sobie tego serca które wkładamy przygotowując ŚWIĘTA !

[[wysiwyg_imageupload:1892:]]

 

    gwiazdka SMACZNYCH ŚWIĄT BOŻEGO  NARODZENIA !

 

 

[[wysiwyg_imageupload:1893:]]

 

 

 

         

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 14, 2015 at 11:46
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> Czekam na opinie i życzę smacznego ! Dziękuję za komentarz i ocenę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> smileys

  • grudnia 14, 2015 at 11:41
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> Pyszności ! tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png"> Dzisiaj będzie przedświąteczna próba Love" class="smiley-class smileysProcessed" alt="Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png"> smileys

  • grudnia 13, 2013 at 21:18
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Elu z kruchymi ciasteczkami jeszcz nie jadłam...może część makówek zrobie w święta na próbe właśnie w takiej wersji tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Dziękuje za komentarz i ocene tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> 

  • grudnia 12, 2013 at 17:44
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Ilonko, ja moje makówki podaje na stół w ozdobnej porcelanowej misie i każdy bierze sobie ile chce ( ten przepis jest przewidziany na około 6 do 8 osób ( wszystko zależy od apetytów ) .

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Nie zapomniałam napisać ilości porcji tylko po opublikowaniu przepisu "zaginęły", mimo prób edycji i wpisania kolejny raz nic z tego nie wychodzi - nadal ich nie widać. Informatycy mają to zgłoszone, ale wciąż cisza...

  • grudnia 12, 2013 at 14:23
    5.0

    Monisiu, masz rację, że ta potrawa ma tyle wersji ile domów  Love  Moja przyjaciółka podaje taką masę makową z kruchymi ciasteczkami, które sama piecze tmrc_emoticons.D   Ale to dobrze!  tmrc_emoticons.)  Ja lubiłam ją od dzieciństwa i nazywa się u nas "makiełki". Babcia robiła sama makaron, ja kupowałam wstążki ale odkąd mam TM i maszynkę do makaronu to robię go sama, tak jak Babcia... Tradycja musi być!  tmrc_emoticons.)  i wspomnienia... 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 11, 2013 at 16:15
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Alu mam nadzieje, że moje makówki są podobne do tych które jadłaś i równie dobrze będą Ci smakowały tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19"> Makówek jest tyle rodzajów ile domów...tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

  • grudnia 11, 2013 at 16:14
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Wanadek najlepsze są takie smakowite wspomnienia z rodzinnego domu tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Teraz masz okazje nie tylko na wspomnienia ! tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" height="19" width="19">

  • grudnia 11, 2013 at 10:59
    5.0

    Wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłam takiej potrawy ;o) oj... trzeba nadrobić zaległości ;o)

    ;o)

  • grudnia 11, 2013 at 08:05

    Moniko taką potrawę widzę pierwszy raz u nas niestety nikt w rodzinie nie robił tmrc_emoticons.(  czas na zmiany tmrc_emoticons.D będą makówki tmrc_emoticons.D chociaż nie wiem czy  się robi jedną dużą makówkę czy kilka małych ? pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • grudnia 9, 2013 at 11:54
    5.0

    tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19"> Beatko czas spróbować, zbliżające się święta temu sprzyjają tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="tmrc_emoticons.D" height="19" width="19">

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: