Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 07/01/24
zmieniono dnia: 07/01/24
Składniki
ZIEMNIAKI FASZEROWANE
- 6 ziemniaków, podłużnych, dużych
- 200 g sera, gouda lub ementaler
- 150 g pieczarek
- 100 g papryki, czerwona lub inna
- 1/2 papryczki chili, świeże
- 100 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g boczku parzonego, wędzonego
- 500 g wody
- 10 g oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
- 1 jajko
- 20 g śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przekroić każdego ziemniaka wzdłuż na pół i ułożyć skórką do dołu w naczyniu Varoma oraz wkładce do Varomy. Użyć pokrywki Varomy.
Do naczynia miksującego dodaj 500g wody
40 min/Varoma/mieszanie
Odłóż ziemniaki do wystygnięcia, wylej wodę z naczynia i oszusz. - Do naczynia miksującego dodaj 200g sera żółtego typu Gouda lub Ementaler pokrojonego na małe kawałki. Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
10 s/obr. 4.5
Ser przełóż do innej miski. - Do naczynia miksującego dodaj Papryczka chili 1/2
Cebula 50g
Czosnek 2 ząbki
10 s/obr. 6
Dodaj Pieczarki 150g
Papryka czerwona 100g
5 s/obr.3 Załóż miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
Zgarnąć kopystką składniki ze ścian naczynia - Dodaj boczek 150g pokrojony w drobną kostkę
Dodaj Olej 10g
3 min/80°C/obr.0.5 Zamiast miarki użyj osłony przed rozpryskiwaniem na pokrywie naczynia miksującego.
Składniki pozostawić w naczyniu do lekkiego wystygnięcia - Nastaw piekarnik na 200°, blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Ugotowane wcześniej ziemniaki wydrąż małą łyżeczką, aby powstały łódeczki. Wydrążony miąższ przełóż do innej miski.
Każdego ziemniaka posmaruj pędzęlkiem od strony skórki, a środek oprósz solą i ułóż na przygotowanej wcześniej blaszce do pieczenia. - Do naczynia miksującego z pozostawionymi składnikami dodaj miąższ z ziemniaków, jajko oraz Śmietana 18% 20g
Dodaj rozdrobniony wcześniej ser.
Dodaj pół łyżeczki papryki wędzonej
Dodaj łyżeczkę sól i 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodaj łyżeczkę Zioła prowansalskie
10 s/obr.4 Użyj miarki do zamknięcia pokrywy naczynia miksującego. W razie potrzeby przemieszaj farsz kopystką. - Wypełnij równomiernie ziemniaki farszem i wstaw do piekarnika na 30-35min. Tryb góra-dół.
- Upieczone ziemniaki można podawać z sosem czosnkowym lub posypać dodatkową porcją sera.
Porady
Każde warzywo użyte w przepisie można zastąpić dowolnym, które zalega w lodówce
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Przyjęcie
Bufet
Urodziny
Piknik
Gotowanie na co dzień
Przystawka
Danie główne
Starter
Łatwe
Niedrogie
Potrawa z ziemniaków
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Can't wait to try these. I learn so much from you. Love your recipes especially the block blast yummy naughty apple crumble!
Are you sure to delete this comment ?