thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 400 g kalafiora
  • 75 g śmietany 18%
  • 15 g oleju
  • szczypta soli
  • pieprz według uznania
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • suszony majeranek według uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieszczamy kalafior w kawałkach. Rozdrabniamy 5s/obr. 7, zgarniamy kopystką ze ścianek.
    Zakładamy motylek, dodajemy olej, śmietanę i przyprawy i gotujemy (bez przykrywania miarką) przez 20 min, temp. 95 st. C, tryb obroty wsteczne/ obr. 1.
    Nakładamy miarkę i miksujemy 30 s/obr. 4.
    Możemy podawać na gorąco jako dodatek np. do mięsa, ale też można wykorzystać jako pasta do pieczywa na ciepło lub zimno.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puree z kalafiora

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 12, 2023 at 16:32

    Uwielbiam, gdy ktoś nie doprecyzuje, czy chodzi o śmietanę kwaśną czy słodką. Czy to jest oczywiste jaka ma być? Mnie się wydaje, że słodka... ale może w konia robię teraz innych użytkowników.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: