Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
2
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 15/10/18
zmieniono dnia: 15/10/18
Składniki
- 400 g kalafiora
- 75 g śmietany 18%
- 15 g oleju
- szczypta soli
- pieprz według uznania
- szczypta gałki muszkatołowej
- suszony majeranek według uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- W naczyniu miksującym umieszczamy kalafior w kawałkach. Rozdrabniamy 5s/obr. 7, zgarniamy kopystką ze ścianek.
Zakładamy motylek, dodajemy olej, śmietanę i przyprawy i gotujemy (bez przykrywania miarką) przez 20 min, temp. 95 st. C, tryb obroty wsteczne/ obr. 1.
Nakładamy miarkę i miksujemy 30 s/obr. 4.
Możemy podawać na gorąco jako dodatek np. do mięsa, ale też można wykorzystać jako pasta do pieczywa na ciepło lub zimno.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Uwielbiam, gdy ktoś nie doprecyzuje, czy chodzi o śmietanę kwaśną czy słodką. Czy to jest oczywiste jaka ma być? Mnie się wydaje, że słodka... ale może w konia robię teraz innych użytkowników.