thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 200 g cukru / xylitolu / stevii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2-3 goździki
  • 300 g bardzo dojrzałych bananów
  • 250 g owoców aronii i bzu, użyłam tych z których robiłam sok
  • 1/2 łyżki agaru / żelatyny, opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. bez i aronię (z której wcześniej zrobiłam sok w TM)  oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i mixujemy 10 sekund/obroty 10

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 10 minut / obroty  2  / temperatura 100

     

     

    3.  mixujemy ponownie 10 sekund / obroty 10

     

    4.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

Do dżemu użyłam bananów oraz owoców , które pozostały mi z soku, który robiłam w TM. Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę Mrugnięcie

 Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Czarny bez można z powodzeniem stosować przy przeziębieniu, gdyż ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne.Stosuje się go również jako środek przeciwbólowy przy migrenach i innych nerwobólach.Czarny bez wykorzystywany jest także jako lek na reumatyzm, choroby układu krążenia i problemy trawienne. Kwiaty tej rośliny są bogate w związki mineralne: wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza,
a także w rutynę. Owoce są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C i J oraz antocyjan – barwników roślinnych, które niwelując działanie wolnych rodników, pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu, zwłaszcza
w okresie infekcji.Warto pamiętać, że wszystkie części czarnego bzu zawierają trującą substancję glikozyd sambunigryna, dlatego nie można spożywać go w postaci surowej. W procesie gotowania i suszenia substancja ta się wytrąca i bez można spożywać bez żadnych obaw o działania niepożądane.Jak podają niektóre źródła naukowe aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej hebaty, bowiem zawiera zarówno katechiny jak i antocyjany.

W profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych aronia moze okazać sie  tzw. "polskim antyoksydacyjnym paradoksem". W przypadku stanów chorobowych owoce aronii działają wspomagająco w terapii wielu chorób których przyczyną są wolne rodniki. W Polsce pojawia się coraz częściej, doceniana jako bogate źródło witamin i soli mineralnych. Owoce aronii zawierają antocyjany, garbniki, fenolokwasy, kwasy organiczne- głównie jabłkowy, flawonoidy (pochodne kwercetyny), procyjanidyny, pektyny, witaminy ( B, B2, B6, E, PP i β- karoten, sole mineralne (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Antocyjany, a także flawonole, flawony, katechiny i ich dimery, trimery oraz kwasy fenolowe, należą do grupy związków zwanych polifenolami.

Do celów konsumpcyjnych i leczniczych owoce powinny być zbierane w pełnej dojrzałości, gdy są już całkiem czarne.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z Aronii i Owoców Czarnego Bzu

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?