- TM 31
Składniki
- 200 g cukru / xylitolu / stevii
- 1/2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2-3 goździki
- 300 g bardzo dojrzałych bananów
- 250 g owoców aronii i bzu, użyłam tych z których robiłam sok
- 1/2 łyżki agaru / żelatyny, opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
bez i aronię (z której wcześniej zrobiłam sok w TM) oraz pozostałe składniki umieszczamy w kielichu i mixujemy 10 sekund/obroty 10
2. gotujemy dżem :
czas 10 minut / obroty 2 / temperatura 100
3. mixujemy ponownie 10 sekund / obroty 10
4.przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Do dżemu użyłam bananów oraz owoców , które pozostały mi z soku, który robiłam w TM. Dżem powstał by nie zmarnowały się owoce po zrobieniu soków na zimę
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Czarny bez można z powodzeniem stosować przy przeziębieniu, gdyż ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, wykrztuśne i napotne.Stosuje się go również jako środek przeciwbólowy przy migrenach i innych nerwobólach.Czarny bez wykorzystywany jest także jako lek na reumatyzm, choroby układu krążenia i problemy trawienne. Kwiaty tej rośliny są bogate w związki mineralne: wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza,
a także w rutynę. Owoce są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C i J oraz antocyjan – barwników roślinnych, które niwelując działanie wolnych rodników, pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu, zwłaszcza
w okresie infekcji.Warto pamiętać, że wszystkie części czarnego bzu zawierają trującą substancję glikozyd sambunigryna, dlatego nie można spożywać go w postaci surowej. W procesie gotowania i suszenia substancja ta się wytrąca i bez można spożywać bez żadnych obaw o działania niepożądane.Jak podają niektóre źródła naukowe aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej hebaty, bowiem zawiera zarówno katechiny jak i antocyjany.
W profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych aronia moze okazać sie tzw. "polskim antyoksydacyjnym paradoksem". W przypadku stanów chorobowych owoce aronii działają wspomagająco w terapii wielu chorób których przyczyną są wolne rodniki. W Polsce pojawia się coraz częściej, doceniana jako bogate źródło witamin i soli mineralnych. Owoce aronii zawierają antocyjany, garbniki, fenolokwasy, kwasy organiczne- głównie jabłkowy, flawonoidy (pochodne kwercetyny), procyjanidyny, pektyny, witaminy ( B, B2, B6, E, PP i β- karoten, sole mineralne (molibdenu, miedzi, boru, jodu, kobaltu, wapnia). Antocyjany, a także flawonole, flawony, katechiny i ich dimery, trimery oraz kwasy fenolowe, należą do grupy związków zwanych polifenolami.
Do celów konsumpcyjnych i leczniczych owoce powinny być zbierane w pełnej dojrzałości, gdy są już całkiem czarne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Widzę, że odgrzebałam przepis po latach. Sok już w słoiczkach - ma fajny smak i kolor (mniej intensywny niż gotowany tradycyjnie). Dżemik właśnie się gotuje, ale już po zmiksowaniu wyglądał apetycznie. Zamiast czarnego bzu dodałam jabłka. Jutro zrobię drugą porcję! Polecam!!!
Magi ! Przepraszam, że dopiero teraz Dziękuję za komentarz i wypróbowanie mojego przepisu
Pozdrawiam!
Cieszę się, że samkował Ash i dziękuję za awans
Pozdrawiam!
Rada mojej mamy: żeby pozbyć się goryczki z aronii trzeba ją wcześniej zamrozić na dobę lub dwie. Wypróbowane i działa
bardzo słodka marmolada, ze względu na konsystencję taka w starym stylu. Ciekawy, bananowy posmak, dzięki któremu jest delikatna, nie wyczuwa się w niej goryczki aroni. Całkiem fajna.
edit.: powtórzyłam bez drugiego rozdrabniania. I to jest mistrzostwo świata! Pycha! przy tej konsystencji zmieniam liczbę gwiazdek na 5
jak tylko będą owoce czarnego bzu to wypróbuje ten dżemik
Dostałam troszku aronii i zmieszałam ją z jabłkiem wyszedł bardzo dobry dzemik
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuję, szczerze polecam aronię (mimo specyficznej goryczki) , samo zdrowie a jesień się zbliża i trzeba być gotowym :O
Bardzo zdrowy dżemik. Muszę rozejrzeć się za aronią to zrobię super są te twoje pzepisy na dżemiki
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?