thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
17min
Czas całkowity
17min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 900 g wypestkowanych słodkich nektarynek
  • 3-4 goździki
  • pół łyżeczki suszonej lawendy
  • pół cytryny, starta skòrka
  • 100 g cukru / xylitolu opcjonalnie
  • pół łyżeczki agar agar opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki na dżem umieszczamy w kielichu i miksujemy 15-20 sekund, obroty 8.

     

    2. gotujemy dżem :

    czas 17 minut / obroty 2-3 / temperatura 100

     

    3. dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

     

    jeśli nie mamy agaru a konfitura nie zgęstniała należy wydłużyć czas gotowania aż zgęstnieje do konsystencji jaką lubimy, bądź dodać pół łyżeczki żelatyny bądź innego zagęstnika

     

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)


Jeśli chcemy mieć kawałki owoców w dżemie należy zmiksowć  połowę nektarynek w punkcie 1, resztę dodać po rozdrobnieniu w  punkcie 2 i dalej gotować dżem na obrotach wstecznychObroty wsteczne"Obroty wsteczne"


Lawendę i / bądź goździki oczywiście można pominąć jeśli nie lubimy


Ja nie dodałam cukru, miałam bardzo słodkie i miękkie nektarynki a dżem wyszedł bardzo słodki tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

DŻEM Z NEKTARYNEK Z LAWENDĄ

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 21, 2013 at 13:29
    4.0

    Wypróbowałam, zasmakowałam i wpisuję na swoją listę do powtarzania. Jednak bardziej w kategorii "ciekawostki", niż "przeboje zawsze młode" tmrc_emoticons.;) Dla dorosłych może być fajne, ale dzieci (przynajmniej moje) chyba nie będą wielbicielami dżemu z nutką lawendy i skórki cytryny.

  • października 8, 2012 at 23:28

    Lawendę  suszoną pierwszy raz miałam z Chorwacji, bardzo tanio, ostatnio przywiozła mi koleżanka tmrc_emoticons.) Kupowałam również przez internet, lawenda suszona - torebka 30 g kosztowała 4,49 zł. Teraz mam już swoją w ogrodzie i sama suszę , tak najprościej tmrc_emoticons.) Jest jeszcze Warmińska Plantacja Lawendy , może też sprzedają przez internet?  Mam nadzieję, że pomogłam, pozdrawiam!

  • października 5, 2012 at 23:55

    a gdzie w ogóle dostać w Polsce lawendę? a może można ją zastąpić czymś innym?

  • września 7, 2012 at 12:10
    5.0

    ja również obierałam. łatwiej się obiera jeśli się sparzy jak pomidory tmrc_emoticons.)

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • września 7, 2012 at 12:09

      Love    Bardzo dziękuję wszystkim, którzy głosowali w konkursie na mój przepis Love   Love   Love

  • września 2, 2012 at 16:49

    tmrc_emoticons.D Bardzo się cieszę, powiem szczerze, że nie wpadłam na to by je wogóle obierać tmrc_emoticons.;) Nie obieram ani nektarynek ani brzoswiń (głównie z lenistwa tmrc_emoticons.;) )

    Pozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie tmrc_emoticons.)

  • września 1, 2012 at 17:21

    Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję tego wspaniałego dżemiku. Tym razem z lenistwa nie obierałam ze skórek nektarynek. Wiecie jaki wyszedł kolor? Marchewkowy! Skórki były z dużą ilością czerwieni. Gdybym nie wiedziała z czego go zrobiłam, to sądziłabym, że z marchewki.  Superowo!Big Smile W poprzednim rzucie obrałam skórki i kolor był jaśniutki, jak miąższ.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 31, 2012 at 13:54

    tmrc_emoticons.) Niech szaleją tmrc_emoticons.) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie !

  • sierpnia 29, 2012 at 18:06
    5.0

    Już czuję ten zapach......................a sąsiedzi pewnie szaleją z ciekawości tmrc_emoticons.D Rewelacja tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 28, 2012 at 20:33

    tmrc_emoticons.D Bardzo się cieszę, że smakuje tmrc_emoticons.D  Lawendy nie powinno być specjalnie czuć ale może ze świeżą trzeba poczekać aż puści aromat w słoiku tmrc_emoticons.;)  ? Pozdrawiam i dziękuję za wypróbowanie tmrc_emoticons.)

Are you sure to delete this comment ?