thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 24/11/11
zmieniono dnia: 28/04/14

Składniki

  • 25 Migdałów, do dekoracji
  • 150 ggorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, do obtoczenia
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 1/4 szklanki miodu
  • 200 g gorzkiej czekolady, (lub mlecznej pół na pół z gorzką)
  • 200 gzmielonego niekwaśnego twarogu (jak na serniki), w temperaturze pokojowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. 200 g czekolady rozpuścić w kompieli wodnej.


    2. Do Zablokowany włożyć twaróg i miód, zmiksować, obr.3 by nie było grudek. . Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i zmiksować.


    Masę umieścić w lodówce ma 3 - 4 godziny by stężała


    Po tym czasie z masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (nie może być bardzo gorąca), odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Wcześniej wierzch każdego udekorować migdałkiem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Trufle czekoladowo-miodowe z twarogu

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 27, 2015 at 21:58

    Zrobione. Są super. Zamiast czekolady obtoczyłam w naturalnym kakao. Przepyszne.

    Dziękuję za przepis

  • maja 17, 2014 at 20:35

    pierwszy w kolejce do wyprobowania Cooking 1

  • listopada 11, 2012 at 13:40

    może to kwestia sera. lepeij użyć tradycyjnego twarogu, dobrze odciśniętego z serwatki niż gotowego z wiaderka. szczerze mówiąc z takiego nawet nie próbowałam ich robić, jeśli masa jest mało zwarta można dodać więcej czekolady lub wmiksować trochę masła.

    a co do obtaczania, można użyć innego wariantu i np. zetrzeć czekoladę na tarce na drobnych oczkach lub obtoczyć po prostu w kakao. 

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • listopada 11, 2012 at 10:57

    u mnie pojawiły sie dwa problemy


    masa po wyciagnieciu z lodówki nie była twarda , ale to moze wina serka


    czekolada do obtaczania była b. gęsta i nie dało sie obtoczyc w niej trufli


    za to smak idealny, nawet wyglad nie przerażałtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)


    prosze o rade badź wskazówke co mogłam źle zrobić


     

  • marca 16, 2012 at 22:27

     Ciekawy, wypròbuje na pewno, bo jestem ogromnym lakomczuchem tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • grudnia 4, 2011 at 20:19

    lidien

    200 g roztopionej idzie do kulek a 150 g na obtaczanie

    ale ze mnie gapa wogóle nie zauważyłam .dzieki

    katdud71

  • grudnia 4, 2011 at 20:02

    200 g roztopionej idzie do kulek a 150 g na obtaczanie

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • grudnia 4, 2011 at 19:58

    jeszcze jedno pytanie czy całe 200g czekolady wlać do termomixa i z następnej czekolady obtaczać kulki? czy zostawic troche czekolady do optaczania?

    katdud71

  • grudnia 4, 2011 at 19:56

    Brzmi ciekawie , spróbuję na niedzielna imprezke rodzinną

    katdud71

  • grudnia 4, 2011 at 19:10

     

    Spróbuje zrobić! tmrc_emoticons.)