Składniki
- 25 Migdałów, do dekoracji
- 150 ggorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, do obtoczenia
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 1/4 szklanki miodu
- 200 g gorzkiej czekolady, (lub mlecznej pół na pół z gorzką)
- 200 gzmielonego niekwaśnego twarogu (jak na serniki), w temperaturze pokojowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. 200 g czekolady rozpuścić w kompieli wodnej.
2. Do włożyć twaróg i miód, zmiksować, obr.3 by nie było grudek. . Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i zmiksować.
Masę umieścić w lodówce ma 3 - 4 godziny by stężała
Po tym czasie z masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (nie może być bardzo gorąca), odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Wcześniej wierzch każdego udekorować migdałkiem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobione. Są super. Zamiast czekolady obtoczyłam w naturalnym kakao. Przepyszne.
Dziękuję za przepis
pierwszy w kolejce do wyprobowania
może to kwestia sera. lepeij użyć tradycyjnego twarogu, dobrze odciśniętego z serwatki niż gotowego z wiaderka. szczerze mówiąc z takiego nawet nie próbowałam ich robić, jeśli masa jest mało zwarta można dodać więcej czekolady lub wmiksować trochę masła.
a co do obtaczania, można użyć innego wariantu i np. zetrzeć czekoladę na tarce na drobnych oczkach lub obtoczyć po prostu w kakao.
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
u mnie pojawiły sie dwa problemy
masa po wyciagnieciu z lodówki nie była twarda , ale to moze wina serka
czekolada do obtaczania była b. gęsta i nie dało sie obtoczyc w niej trufli
za to smak idealny, nawet wyglad nie przerażał
prosze o rade badź wskazówke co mogłam źle zrobić
Ciekawy, wypròbuje na pewno, bo jestem ogromnym lakomczuchem
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
katdud71
200 g roztopionej idzie do kulek a 150 g na obtaczanie
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
jeszcze jedno pytanie czy całe 200g czekolady wlać do termomixa i z następnej czekolady obtaczać kulki? czy zostawic troche czekolady do optaczania?
katdud71
Brzmi ciekawie , spróbuję na niedzielna imprezke rodzinną
katdud71
Spróbuje zrobić!
Are you sure to delete this comment ?