thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
14h 0min
Czas całkowity
14h 0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 100 g ołuskanych pistacji (solonych)
  • 140 g cukru pudru z wanilią (wykonanego wcześniej w TM)
  • 650 g mleka 2%
  • 200 g śmietanki 36%
  • 6 żółtek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Lody pistacjowe
  1. 1. Pistacje ołuskać (po ołuskaniu ma być 100g), odstawić garstkę.

    2. Pistacje zmiksować w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10s./obr.8 

    3. Dodać resztę pistacji Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10 s./obr.6 

    4. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać mleko, cukier, śmietankę i żółtka.

    5. Składniki gotować 8min./90 C/obr.2

    6. Po ugotowaniu przelać do miski, odłożyć do wystygnięcia, a następnie do zamrażarki.

    7. Po 5 h masę przemieszać ponownie w TM 20s./obr.6

    8. Wstawić do zamrażaki na 8h.

    9. Przed podaniem wymieszać ponownie 20s./obr.6

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lody pistacjowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 31, 2016 at 23:42
    5.0

    Uwielbiam pistacje i czekałam na taki przepis! Lody wyszły świetne, choć dodałam zwykły, brązowy cukier zamiast pudru. Kolejnym razem zmiksuję orzechy dłużej, żeby lody były zupełnie kremowe - choć z drobinkami pistacji też ciekawie smakują tmrc_emoticons.)