Składniki
- 100 g ołuskanych pistacji (solonych)
- 140 g cukru pudru z wanilią (wykonanego wcześniej w TM)
- 650 g mleka 2%
- 200 g śmietanki 36%
- 6 żółtek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pistacje ołuskać (po ołuskaniu ma być 100g), odstawić garstkę.
2. Pistacje zmiksować w "Blokada naczynia miksującego" 10s./obr.8
3. Dodać resztę pistacji "Blokada naczynia miksującego" 10 s./obr.6
4. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać mleko, cukier, śmietankę i żółtka.
5. Składniki gotować 8min./90 C/obr.2
6. Po ugotowaniu przelać do miski, odłożyć do wystygnięcia, a następnie do zamrażarki.
7. Po 5 h masę przemieszać ponownie w TM 20s./obr.6
8. Wstawić do zamrażaki na 8h.
9. Przed podaniem wymieszać ponownie 20s./obr.6
Lody pistacjowe
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam pistacje i czekałam na taki przepis! Lody wyszły świetne, choć dodałam zwykły, brązowy cukier zamiast pudru. Kolejnym razem zmiksuję orzechy dłużej, żeby lody były zupełnie kremowe - choć z drobinkami pistacji też ciekawie smakują