- TM 5
Składniki
LODY
- 10 g kakao
- 600 g mleka kokosowego (np. z puszki, bez konserwantów)
- 120 g cukru trzcinowego (lub 90 ksylitolu)
- 4 żółtka
- 1 szczypta soli (np. himalajskiej)
- 100 g czekolady 70% (np. Lindt)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
PRZYGOTOWANIE
1. do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 5s/obr.8, czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
2. dodać kakao, mleko, cukier, żółtka i sól, gotować 8min/90st/obr.2
3. masę przelać do foremek do zamrażania, do wysokości max. 4 cm, całkowicie ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 8-10 godz.
7. zamrożoną masę wyjąć z zamrażalnika i odstawić na 10 min, pokroić na kawałki ok. 4x4cm, połowę porcji włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 15s/obr.6, następnie wymieszać przy pomocy kopystki 10s/obr.4, to samo zrobić z drugą połową masy
8. formować gałki lodów, podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze