thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sos jogurtowo-ziołowy

  • 15 listków bazylii/pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 240 g jogurtu greckiego
  • 50 g twarogu chudego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Placki

  • 20 g masła/oleju kokosowego
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 100 g pora/cebuli szalotki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 100 g sera parmezan

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Placki:

    1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra/dół), a blaszkę wyłożyć papierem i posmarować oliwą.

    2. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć pokrojony na kawałki parmezan, rozdrobnić 10s./obr.10, przełożyć do miseczki.

    3. Do naczynia miksujacego włożyć cebulę/pora, rozdrobnić 7s./obr.6. Zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia. Dodać cukinię, ponownie rozdrobnić 4s./obr.6.

    4. Dodać masło, dusić 3min./120st./obr.1.

    5. Dodać mąkę, jajka, jogurt, sól i pieprz i połowę rozdrobnionego parmezanu, wymieszać przy pomocy kopystki 20s./obr.3/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

    6. Placki nakładać łyżką na blachę, posypać pozostałym parmezanem. Piec ok 15 minut. NIE PRZEWRACAĆ na drugą stronę. Dzieki pieczeniu z jednej strony na placuszkach utworzy się parmezanowa skorupka.

    Sos

    1. Do czystego i suchego naczynia włożyć zioła i  czosnek, rozdrobnić 3s./obr.8.

    2. Założyć motylek, dodać pozostałe składniki. Wymieszać 1min./obr.4.

    Placki podawać ciepłe.

Porady

Do placków można dodać 1 marchewkę i wrzucić ją do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" razem z cukinią.

Placuszki można podawać jako dodatek do mięs lub jako osobne danie z sosem i sałatka z rukoli i vinegretem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pieczone placuszki parmezanowo-cukiniowe. FIT!

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: