thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/02/13
zmieniono dnia: 15/03/13

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 30 gramów masła
  • 100 gramów białego wina
  • 130 gramów wody
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka musztary Dijon
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 150 gramów kwaśnej śmietany 18%
  • 500 gramów filetów z kurczaka pokrojonych w drobną kostkę
  • 3 ogórki kiszone pokrojone w cienkie paseczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, obrać czosnek i umieścić w naczyniu miksującym. Rozdrabniać 5 sek./ obr. 5

    Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki

  2. Do naczynia miksującego dodać masło oraz  pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić 3 min./ Varoma /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr. 1

  3. Dodać pozostałe składniki - POKROJONEGO W KOSTKĘ KURCZAKA NA KOŃCU. Gotować 17 min./100°C/ counter-clockwise operation/Mieszanie"Mieszanie"

Porady

Podawać z ryżem lub makaronem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Stroganoff z kurczaka - expressowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 24, 2017 at 17:37
    3.0

    Nie wiem, skąd te dobre oceny, bo przepis nie jest dopracowany - za krótki czas gotowania wg mnie i na obrotach tak niskich źle się miesza, musiałam co jakiś czas wymieszać na większych obrotach.
    Do tego znacznie przedłużyłam czas gotowania, trzeba dosolić, dopieprzyć i dać łyżeczkę cukru do smaku, ale mimo to szału nie robi.

  • grudnia 4, 2016 at 11:23

    Super szybkie danie z ryżem rewelacja, polecam.

  • marca 13, 2016 at 22:33
    5.0

    Pyszny tmrc_emoticons.-)

  • lutego 22, 2016 at 17:35
    5.0

    Bardzo pyszne z ryżem i ogórkiemtmrc_emoticons.)

  • września 18, 2014 at 15:49
    3.0

    Koniecznie trzeba dodać sól lub przyprawę warzywną TM. Mnie osobiście samkuje średnio, może dlatego, że wcześnie robiłam storganoffa w sposób tradycyjny i ze schabu. tmrc_emoticons.)

  • stycznia 12, 2014 at 23:47
    5.0

    Bardzo prosty, szybki a przede wszystkim smaczny przepis. Warty polecenia, na pewno zroboę go jeszcze nie raz.

  • października 16, 2013 at 21:19

    .

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • października 16, 2013 at 21:17

    Sos Worcestershire (także sos Worcester) - sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany  w angielskim mieście Worcester.  Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu Krwawa marry. Sos składa się z :octu spirytusowego, melasy, cukru,soli, cebuli, czosnku, wyciagu z tamaryndowca i rybny akcent anchois.

    Oryginalny kosztuje ok 15 zł za butelkę 300 ml, można kupić w Almie, kupowałam też w tesco  pod ich marką za jakieś 5 zł ale za 150 mi.

    U nas  bardziej znany jest jako sos Worcester i taka nazwa częściej się pojawia w przepisach.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • października 16, 2013 at 20:01

    Witam mam pytanie gdzie zakupię ten sos  Worcestershire ? i co to w ogolę za sos?pierwszy raz słyszę otakim  tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam Latosia

  • marca 20, 2013 at 21:08
    5.0

    tmrc_emoticons.) Wino podczas gotowania wyparuje ,ale zostawi pyszny smak tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam serdecznie Cooking 9

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: