Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Polędwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym
- 700 gramów polędwiczki wieprzowej
- 750 gramów ziemniaków, 5 sztuk
- 500 gramów białych pieczarek, świeżych
- 2 cebuli szalotki, 2 sztuki
- 2 łyżki natka pietruszki, świeża, posiekana
- 1 łyżki musztardy, dowolnej
- 1/2 łyżki majeranku, suszonego
- 1/2 łyżki bazylia, suszona
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 litra śmietana, min. 30% tłuszczu
- 3 marchewki
- 1,5 jabłko, do jedzenia, słodkie
- 2 łyżki chrzan, tarty, ze sloiczka
- soli, drobnej, sol
- pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- oliwa z oliwek
- maslo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na poczatek rozgrzewamy patelnie i piec do ktorego wkladamy czysta brytfanne, aby sie rozgrzala.Poledwiczki posolic i obsypac grubo mielony pieprzem dosc obfcie. (Ja mialam pieprz kolorowy wymieszany z czarnym w ziarnach, ktory mielilam na biezaco.)Tak przygotowane miesko nalezy posmarowac lyzka oliwy z oliwek i wrzucic na rozgrzana patelnie z dodatkowa lyzka oliwy. Pieczemy z obu stron na zloty kolor. Tak upieczone miesko przekladamy na brytfanne do pieca i pieczemy nastepne 20minut. SOS pieczarkowy:Pieczarki smazymy na tej samej patelni co miesko z dodatkiem jednej lyzki masla. Kiedy pieczarki lekko sie zarumienia dodajemy cebulki szalotki, czosnek i smazymy dalej. Ja cebulki pokroilam tylko na pol. Gdy wszystko razem juz ladnie sie zrumieni dodajemy lyzke musztardy (ja dalam sarepska) i mieszamy. Nastepnie wszystko zalewamy goracym bulionem z suszonymi grzybami. I tak dusimy pieczarki przez ok. 30min. Ja w miedzyczasie dolewalam jeszcze goracej wody i dodalam jeszcze jedna kostke rosolowa i tym samym nie doprawialam juz niczym sosu. Kiedy pieczarki beda juz miekkie dodajemy majeranek, bazylie i natke pietruszki i zageszczamy sos smietana. Puree ziemniaczane z chrzanemUgotowane ziemniaki nalezy ugniesc z lyzka masla i dwiema lyzkami chrzanu. Sposob podania:Na talerz wykladamy puree na to kladziemy kawalek miesa i wszystko zalewmy sosem z pieczarek. Naszym dodatkiem byla surowka z marchewki i jablka (nie dosladzalismy)
polędwiczki wieprzowe z pieprzem
Porady
patelnia, piekarnik
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Idii: Tu wszystkie przepisy są na TM... nawet jeżeli nie ma TM w domu
Idii:wszystkie tu przepisy są na TM, po lewej stronie uzytkownicy podają czy przepis jest na TM3 czy TM5
Czy tem przepis jest na TM ??
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna