Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Polędwiczki wieprzowe z pieprzem w sosie grzybowym
- 700 gramów polędwiczki wieprzowej
- 750 gramów ziemniaków, 5 sztuk
- 500 gramów białych pieczarek, świeżych
- 2 cebuli szalotki, 2 sztuki
- 2 łyżki natka pietruszki, świeża, posiekana
- 1 łyżki musztardy, dowolnej
- 1/2 łyżki majeranku, suszonego
- 1/2 łyżki bazylia, suszona
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 litra śmietana, min. 30% tłuszczu
- 3 marchewki
- 1,5 jabłko, do jedzenia, słodkie
- 2 łyżki chrzan, tarty, ze sloiczka
- soli, drobnej, sol
- pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- oliwa z oliwek
- maslo
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na poczatek rozgrzewamy patelnie i piec do ktorego wkladamy czysta brytfanne, aby sie rozgrzala.Poledwiczki posolic i obsypac grubo mielony pieprzem dosc obfcie. (Ja mialam pieprz kolorowy wymieszany z czarnym w ziarnach, ktory mielilam na biezaco.)Tak przygotowane miesko nalezy posmarowac lyzka oliwy z oliwek i wrzucic na rozgrzana patelnie z dodatkowa lyzka oliwy. Pieczemy z obu stron na zloty kolor. Tak upieczone miesko przekladamy na brytfanne do pieca i pieczemy nastepne 20minut. SOS pieczarkowy:Pieczarki smazymy na tej samej patelni co miesko z dodatkiem jednej lyzki masla. Kiedy pieczarki lekko sie zarumienia dodajemy cebulki szalotki, czosnek i smazymy dalej. Ja cebulki pokroilam tylko na pol. Gdy wszystko razem juz ladnie sie zrumieni dodajemy lyzke musztardy (ja dalam sarepska) i mieszamy. Nastepnie wszystko zalewamy goracym bulionem z suszonymi grzybami. I tak dusimy pieczarki przez ok. 30min. Ja w miedzyczasie dolewalam jeszcze goracej wody i dodalam jeszcze jedna kostke rosolowa i tym samym nie doprawialam juz niczym sosu. Kiedy pieczarki beda juz miekkie dodajemy majeranek, bazylie i natke pietruszki i zageszczamy sos smietana. Puree ziemniaczane z chrzanemUgotowane ziemniaki nalezy ugniesc z lyzka masla i dwiema lyzkami chrzanu. Sposob podania:Na talerz wykladamy puree na to kladziemy kawalek miesa i wszystko zalewmy sosem z pieczarek. Naszym dodatkiem byla surowka z marchewki i jablka (nie dosladzalismy)
polędwiczki wieprzowe z pieprzem
Porady
patelnia, piekarnik
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Idii: Tu wszystkie przepisy są na TM... nawet jeżeli nie ma TM w domu
Idii:wszystkie tu przepisy są na TM, po lewej stronie uzytkownicy podają czy przepis jest na TM3 czy TM5
Czy tem przepis jest na TM ??
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Are you sure to delete this comment ?