thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 26/11/12
zmieniono dnia: 22/08/17

Składniki

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 gramów oliwy z oliwek
  • 150 gramów kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka, świeża
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 300 gramów rosołu drobiowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka paryki mielonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę.

    Do naczynia miksującego wlać 20 gramów oliwy z oliwek , rozgrzać oliwę 2 min/Varoma /Mieszanie"Mieszanie" .

    Wrzucić kawałki kurczaka i dusić 8 min./100°C/Mieszanie"Mieszanie" /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Podduszonego kurczaka odłożyć do innego naczynia.

  2. Do naczynia miksującego wrzucić czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Posiekać na średnie kawałki 5 sek./obr. 6.

    Dodać 20 gramów oliwy oraz kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie plasterki.

    Dusić 6 min./Varoma/Mieszanie"Mieszanie" /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

  3. Gdy chorizo się wytopi i oliwa nabierze pomarańczowego koloru dodajemy puszkę pomidorów, pokrojoną w paski paprykę, ciecierzycę osączoną z zalewy, rosół i przyprawy.

    Gotować 15 min./100°C/Mieszanie"Mieszanie" /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

    Sos powinnien zgęstnieć.

    Dodajemy wcześniej podduszonego kurczaka i gotyjemy jeszcze 8min./100°C/Mieszanie"Mieszanie" /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" .

    Podajemy z grzankami z bagietki lub chleba.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pikantna potrawka z kurczaka i chorizo

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 22, 2017 at 21:42
    5.0

    Nie miałam ciecierzycy wiec dodałam podgotowaną czerwoną soczewicę. Danie wyszło bardzo dobre! Polecam wypróbować !Cooking 10

  • września 13, 2016 at 10:28
    5.0

    Zastanawiałam się czy ugotować to danie. Ale warto było! Naprawdę super! Jedyne co zmieniłam to doprawiłam troszkę kurczaka solą i pieprzem.

  • kwietnia 23, 2016 at 21:45
    5.0

    Pyszne danie! I bardzo sycące. Pikanność moża regulować ilością dodanej papryki. Chorizo samow sobie nie jest aż tak pikantne tmrc_emoticons.;)

  • lutego 23, 2013 at 11:13

    Chorizo to jest tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny, przyprawiana jest słodką papryką wędzoną - co nadaje jej charakterystyczny zapach i kolor.  Dobrej jakości chorizo przywozi mi mężuś prosto z Hiszpani i taką lubię zjeść nawet na kanapce czy w sałatce. Chorizo, które spokojnie nadaje się do celów kulinarnych można kupić w Lidlu czy Biedronce - nie zawsze jest ale pojawia się i wtedy robię zapasy bo może długo leżeć. Dobrego chorizo możesz poszukać też w Almie lub Piotrze i Pawle - ale  cena może być już dość spora. Cooking 6

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • lutego 23, 2013 at 10:11

    tmrc_emoticons.) Co to jest za kiełbasa chorizo? Nie znam takiej, gdzie ją kupujesz?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: