Składniki
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 40 gramów oliwy z oliwek
- 150 gramów kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka, świeża
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 puszka pomidorów całych
- 300 gramów rosołu drobiowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka paryki mielonej ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piersi kurczaka pokroić w dużą kostkę.
Do naczynia miksującego wlać 20 gramów oliwy z oliwek , rozgrzać oliwę 2 min/Varoma /"Mieszanie" .
Wrzucić kawałki kurczaka i dusić 8 min./100°C/"Mieszanie" /"Obroty wsteczne"
Podduszonego kurczaka odłożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wrzucić czosnek i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Posiekać na średnie kawałki 5 sek./obr. 6.
Dodać 20 gramów oliwy oraz kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie plasterki.
Dusić 6 min./Varoma/"Mieszanie" /"Obroty wsteczne"
Gdy chorizo się wytopi i oliwa nabierze pomarańczowego koloru dodajemy puszkę pomidorów, pokrojoną w paski paprykę, ciecierzycę osączoną z zalewy, rosół i przyprawy.
Gotować 15 min./100°C/"Mieszanie" /"Obroty wsteczne" .
Sos powinnien zgęstnieć.
Dodajemy wcześniej podduszonego kurczaka i gotyjemy jeszcze 8min./100°C/"Mieszanie" /"Obroty wsteczne" .
Podajemy z grzankami z bagietki lub chleba.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie miałam ciecierzycy wiec dodałam podgotowaną czerwoną soczewicę. Danie wyszło bardzo dobre! Polecam wypróbować !
Zastanawiałam się czy ugotować to danie. Ale warto było! Naprawdę super! Jedyne co zmieniłam to doprawiłam troszkę kurczaka solą i pieprzem.
Pyszne danie! I bardzo sycące. Pikanność moża regulować ilością dodanej papryki. Chorizo samow sobie nie jest aż tak pikantne
Chorizo to jest tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny, przyprawiana jest słodką papryką wędzoną - co nadaje jej charakterystyczny zapach i kolor. Dobrej jakości chorizo przywozi mi mężuś prosto z Hiszpani i taką lubię zjeść nawet na kanapce czy w sałatce. Chorizo, które spokojnie nadaje się do celów kulinarnych można kupić w Lidlu czy Biedronce - nie zawsze jest ale pojawia się i wtedy robię zapasy bo może długo leżeć. Dobrego chorizo możesz poszukać też w Almie lub Piotrze i Pawle - ale cena może być już dość spora.
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Co to jest za kiełbasa chorizo? Nie znam takiej, gdzie ją kupujesz?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"