thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 05/01/11
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 250 ml zaczynu
  • 10 dag drożdży
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Zaczyn:
  • 50 g Zakwasu, żytniego
  • 150 g mąki pszennej, (typ: 480)
  • 100 ml. wody
  • Zaczyn należy przygotować min. 24 godziny wcześniej.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniku wkładamy do naczynia i wyrabiamy 2 minuty pozycja interwał.
    Po tym czasie wyjmujemt ciasto na stolnicę formujemy i przekładamy do wiklinowego koszyczka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką (ciasto układamy spodem naszego chlebka do góry) a następnie przykrywamy od góry koszyk folią ściskając boki gumką i odstawiamy na 2 godziny do rośnięcia.
    Po tym czasie wykładamy nasz chlebek na blachę z papierem do pieczenia, zawijamy pod spód boki chlebka i nacinamy od góry ostrym narzędziem.
    Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i pieczemy około 25 minut.
    Chlebek naprawdę jest bardzo smaczny i przypomina swoim smakiem prawdziwy wiejski chleb.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze