![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/f4r5dxkk-b65ed-271380-f60be-t5vbrvjd/74b3bc45-3079-4a2b-9357-276b75f69ceb/main/chleb-zytnio-pszenny.jpg)
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Ciasto
- 300 gramów mąki żytniej, typ 2000
- 150 gramów mąki pszennej, typ 750
- 8 gramów suchych drożdży
- 20 gramów Zakwasu, suchego
- 15 gramów soli
- 300 gramów wody, ciepłej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć mąkę pszenną i żytnią, ciepłą wodę ok. 35st. C, drożdże, zakwas i sól.
Wyrobić ciasto
"Ciasto" 4 min.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
Następnie ponownie wyrobić ciasto
"Ciasto" 1 min.
Przełożyć ciasto do formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40-60 min. w ciepłe miejsce.
Rozgrzać piekarnik do 220st. C. i piec chleb 15 min., a potem obniżyć temperaturę do 190 st. C i piec jeszcze przez 25 min.
Przygotowanie ciasta
Porady
Do wyrastania ciasto można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 35st. C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?