Czas przygotowania
1h 55min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
784
g
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
opublikowany: 20/02/22
zmieniono dnia: 25/02/22
Składniki
Ciasto
- 300 gramów mąki żytniej, typ 2000
- 150 gramów mąki pszennej, typ 750
- 8 gramów suchych drożdży
- 20 gramów Zakwasu, suchego
- 15 gramów soli
- 300 gramów wody, ciepłej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć mąkę pszenną i żytnią, ciepłą wodę ok. 35st. C, drożdże, zakwas i sól.
- Wyrobić ciasto "Ciasto" 4 min.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
- Następnie ponownie wyrobić ciasto "Ciasto" 1 min.
- Przełożyć ciasto do formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40-60 min. w ciepłe miejsce.
- Rozgrzać piekarnik do 220st. C. i piec chleb 15 min., a potem obniżyć temperaturę do 190 st. C i piec jeszcze przez 25 min.
Przygotowanie ciasta
Porady
Do wyrastania ciasto można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 35st. C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?