thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4h 0min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach III

  • 450 g wody, ciepłej
  • 600 g mąki pszennej
  • 110 g Zakwasu, aktywnego
  • 10 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżki miodu
  • 1 oliwy z oliwek, łyżka
  • 1 soli, płaska łyżka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dać miód, wodę i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, aktywny zakwas, oliwę z oliwek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach III

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy