thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
6min
Czas całkowity
56min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

składniki na chleb

  • 100 g ciecierzycy suszonej
  • 100 g ryżu
  • 50 g nasion amarantusa
  • 50 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 260 g wody/mleka/maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki białej bezglutenowej (np. z balvitenu)
  • 100 g mąki wieloziarnistej bezglutenowej
  • 150 g ugotowanych, potłuczonych ziemniaków

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, ryż, amarantus i kaszę, zemleć 3 min/obr.10.

     

    Dodać letnią wodę/mleko/maślankę, drożdże, cukier, sól, olej, obie mąki i ziemniaki. Wyrabiać 3min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

     

    Ciasto przełozyć do blaszki keksówki o wymiarach 30x12 cm i poczekać aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.

     

    Piec 50 min w 180°C.

     

     

Porady

Na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą, które słuyży do nawilżania powietrza w piekarniku podczas pieczenia.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb bezglutenowy

Wydrukuj:

Komentarze