Składniki
- 100 gramów cebuli szalotki
- 500 gramów białych szparagów
- 150 gramów ziemniaków
- 50 gramów masła
- 700 gramów wywaru z kurczaka
- 3/4 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i obrać. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę szalotkę obrać i pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5sek. / obr.5. Zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.Dodać masło, szczyptę soli i pieprzu i dusić 2 min. 30 sek./ Varoma/ obr.1.Dodać 3/4 płaskiej łyżeczki curry i dusić dalej 1 min/ Varoma/ obr.1.
Do naczynia miksującego dodać ziemniaki i szparagi, rozdrobnić 6 sek. / obr. 6.Dusić 5 min./ Varoma / obr.1 .Dodać wywar drobiowy, doprawić solą i pieprzem, gotować 15 min./ 100 stopni/ obr.1.Zupę zmiksować na krem 40 sek. / obr. 8. Zagotować ponownie 2 min./ 100 stopni / obr.1.Zupę posypać siekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem, podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
Porady
Więcej na temat zupy na moim blogu
//wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-ze-szparagow-z-curry.html
lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Zapraszam
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszna!
Do pełni szczęścia brakowało mi tylko gałki muszkatołowej. Dodałam pół łyżeczki i wyszło idealnie. Najlepsza jaką do tej pory jadłam.
Oprócz tego na 3 minuty przed końcem gotowania wrzuciłam garść makaronu ryżowego!
Pysznie i zdrowo! 👍
Bardzo smaczna, zrobilam w wersji z zielonych szparagow
Bardzo dobra zupka. Ja podobnie zrobiłam z zielonych szparagów i wersję wege, tj. zamiast wywaru z kurczaka dodałam wywar z przyprawy uniwersalnej.
Bardzo udana i szybka do zrobienia. Polecam i dziękuje za przepis.
Pyszna, dodaję do ulubionych
Rewelacyjna i szybka zupa 😊 Na pewno na stałe zagości w moim domu.
Zupka REWELACJA
Zupa przepyszna i gęśta, można dodać wiecej bulionu drobiowego
Super przepis!!! Zupa przepyszna
Doskonała, zrobiłam z zielonych szparagów