thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

masa

  • 2 łyżeczki soli, wg gustu
  • 100 gramów śmietany 18% lub 30%
  • 50 gramów Masla
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 gramów sera blue lazur
  • 100 gramów serka mascarpone
  • 450 gramów szpinak mrożony
  • 1 jajko
  • 100 gramów ser feta

ciasto

  • 2 łyżki zimnej wody, opcjonalnie
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 gramów masła, schłodzone
  • 250 gramów maki pszen, mąka tortowa

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr . Ciasto"Ciasto"  ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie trzeba dodać wodę). Następnie z ciasta uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na poł godziny.

    Po schłodzeniu ciasto rozwałkowac i wlożyć do wysmarowanej masłem formy do tarty (ok 25 cm średnicy). nakłuć ciasto widelcem i włożyć do rozgrzanego do 200st piekarnika (ja pieklam z gory i z dołu bez termoobiegu) na okolo 15 min (az sie zarumieni).

  2. Masa
  3. Ząbki czosnku wlożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i zmiksować czas 15 sek. obr. 5.

    Nastepnie dodać do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  wszystkie składniki masy oprócz śmietany i sera feta i gotować Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2 czas 12 min 90 stopni.

    Po tym czasie należy dodać śmietanę i miksować Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5 czas 30 sek.

    Doprawic do smaku.

     

  4. Na wyjete z piekarnika podpieczone ciasto wylewamy masę i dekorujemy pokrojona w kostke fetą.

    Wkładamy do piekarnika na około 10 minut i gotowe tmrc_emoticons.;)

    Smacznegotmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta ze szpinakiem i fetą

Wydrukuj:

Komentarze