thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 250 gletniej wody
  • 50 gletniego mleka
  • 20 g drożdży, (świeże)
  • szczypta cukru
  • 15 g Zakwasu, Spring Ciabatta ***
  • 480 g mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym wg kolejności w przepisie. (czas 25 sek. obroty 6). Ciasto będzie bardzo luźne. Dno miski posypujemy mąką i wyjmujemy ciasto do miseczki za pomocą kopystki. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w cieplym miejscu na około 40 min - ciasto powinno podwoić objętość.
    Posypujemy deskę/stolnicę mąką i delikatnie wyjmujemy ciasto z miski. Bardzo ważne aby ciasta nie ugniatać, nie ubijać podczas formowania. Najlepiej po prostu rozkroić kopystką ciasto na 12 porcji i każdą z porcji umieścić delikatnie na blaszce do pieczenia.
    Blachę umieszczamy w piekarniku, temperatura ok 50 stopni, 15-20min (bułeczki wyrosną).
    Po tym czasie przestawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy około 25-30 min.

    Ciabatty charakterysują się tym iż mają chrupiącą skórkę, są miękkie, puszyste w środku i są bardzo lekkie. Specyficzny smak włoskiego pieczywa. Ciabatta genialnie sprawdza się jako chlebek na kanapki. Bardzo dobrze smakuje rownież jako grillowana lub zapiekana kanapka. Jeżeli ktoś nie jadł nigdy ciabatty warto spróbować - można się zakochać w jej smaku.

    ***) zakwas Spring Ciabatta jest dostępny w internetowych sklepach niektórych młynów.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciabatta - pieczywo z Włoch

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 27, 2017 at 15:44

    Gdzie dostane zakwas?

  • września 24, 2014 at 11:01

    Bardzo smaczne. Dziękuję za przepis.

  • kwietnia 11, 2014 at 16:47
    5.0

    Pyszne, super , wspaniałe - rano upieczone i już zjedzone. Jutro piekę nowe .

  • marca 24, 2014 at 13:54

    A czy można upiec ciabatty bez tego zakwasu? Za granicą go nie dostanę tmrc_emoticons.(

  • marca 9, 2014 at 10:36

    Z mąki razowej na pewno buły nie wyjdą, bo po prostu nie wyrosną tmrc_emoticons.)Ciabatta to takie mocno wyrosnięte buły więc nawet jeśli coś wyjdzie - to nie będzie to ciabatta tmrc_emoticons.)

     

    Może zrób eksperyment z dodaniem np. odjęcie 1/5 wagi całej mąki, a w to miejsce mąka razowa lub coś innego z pełnego przemiału. Z thermomixem uzyskanie czegoś takiego nie powinno być problemem. Po prostu przed przystąpieniem do pieczenia mielimy ziarno i dalej wg przepisu tmrc_emoticons.)Smacznego! 

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • marca 9, 2014 at 09:52

    WItam ponownie - melduje ze bułeczki wyszły SUPER!!!!! mam pytanie czy próbowałes je piec z innej mąki np razowej??? pozdrawiam juz wiosennie ze Szwecji! Barbara

    radekfoto

  • lutego 11, 2014 at 09:36

    Czy moge wiedziec gdzie zakupiła Pani zakwasSPRING CIABATTA

     

    radekfoto

  • września 14, 2012 at 17:39
    5.0

    Bułeczki wyszły przepyszne, chyba je uwielbiam, właśnie robię drugi raz! Chcialam dodac zdjecie ( moich buleczek ) do komentarza ale nie moge lub nie wiem jak! Cooking 7

  • września 12, 2012 at 13:29

    Wyjdą ... wyjdą tmrc_emoticons.)Nie mają innego wyjścia tmrc_emoticons.DPrzepis sprawdzony kilkadziesiąt razy juz tmrc_emoticons.D

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków


    http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

  • września 12, 2012 at 13:27
    5.0

    Uwielbiam te bułeczki, zamówiłam zakwas spring ciabatta i zamierzam dzisiaj upiec te bułeczki, mam nadzieje ze mi wyjdą  Cooking 7