thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40h 0min
Czas całkowity
41h 0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

BISZKOPT

  • 4jajka
  • 3żółtka (białka zachować do bezy)
  • 130 gcukru
  • 60 gnaturalnego kakao
  • 80 gmąki pszennej lub ryżowej

BEZA

  • 3białka
  • 150 g cukru
  • 1pełna łyżka naturalnego kakao
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO

  • 100 gmasła orzechowego
  • 50 gmasła
  • 130 gcukru pudru
  • 1/2łyżeczki cynamonu
  • 1/3łyżeczki soli morskiej
  • 2łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 125g serka mascarpone

KREM CZEKOLADOWA TRUFLA

  • 200g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 375serka mascarpone (w temp. pokojowej
  • 250g śmietanki kremówki 30%(zimnej) )
  • 1/3szklanki cukru pudru

NASĄCZENIE I DODATKI

  • 1pomarańcza
  • 1limonka
  • 10łyżek likieru amaretto
  • 4łyżki naturalnego kakao
  • 2łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200g konfitury z czarnej porzeczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    BISZKOPT
  1. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i kakao
    Dno formy o średnicy24 cm wyłoyć krążkiem z papieru do pieczenia
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
    Oddzielić białka od żółtek
    Białka umieścić w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i ubijać z motylkiem 6 min /obr. 4
    ,po upływie 3 minut stopniowo dadac cukier, po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec piana musi być gęsta i sztywna
    Po dodaniu cukru ubijać pianę jeszcze przez 10 min. /obr 3 dodając po jednym żółtku (7 szt)
    Następnie ustawić czas 1 min/ obr.1 i po łyżce wsypywać przesianą wcześciej mąkę z kakao. W razie potrzeby zamieszać jeszcze kopystką. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika
    Piec 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat .Całkowicie ostudzić i przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji
  2. BEZA
  3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć białka i ubijać z motylkiem 3 minuty obr 4, Ustawić 5 minut obr. 3 i dodać po łyżce cukier, następnie mąkę ziemniaczanę i kakao
    Wyłożyć na papier do pieczenia w formie krążka i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wyjąć i wystudzić.
  4. KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
  5. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić motylek.Włożyć masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól, syrop z agawy. Ustawić czas 6 min. /obr. Po 3 minutach w trakcie ubijania dodać serek mascarpone
  6. KREM CZEKOLADOWA TRUFLA
  7. Czekoladę roztopić w rondelku
    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" umieścić motylek wlać śmietanę i ubijać 3 minuty / obr. 2
    Następnie ustawić 2 minuty /obr. 2 dodć cukier, serek.
    Czekoladę przelać do miski i dodawać po łyżce masy śmietanowo serowej mieszając całość łyżką.
  8. NASĄCZENIE I DODATKI
  9. Wymieszać sok z pomarańczy ,limonki i likier amaretto. Pierwszy blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, opruszyć 2 łyżkami kakao i 1 łyżką kawy rozpuszczlnej, posmarować konfiturą i wyłożyć czekoladową truflę ( pozostawić 1/4 kremu na boki)
    Położyć drugi krążek,znów nasączyć, oprószyć kakao i kawą , rozsmarować krem z masła orzechowego.
    Na wierzch położyć pokruszoną bezę i posypać okruszkami biszkoptu.Boki posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny

Porady

W razie potrzeby masę można schłodzić w lodówce

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORT Z CZEKOLADOWĄ TRUFLĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?