- TM 6
Składniki
BISZKOPT
- 4jajka
- 3żółtka (białka zachować do bezy)
- 130 gcukru
- 60 gnaturalnego kakao
- 80 gmąki pszennej lub ryżowej
BEZA
- 3białka
- 150 g cukru
- 1pełna łyżka naturalnego kakao
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
- 100 gmasła orzechowego
- 50 gmasła
- 130 gcukru pudru
- 1/2łyżeczki cynamonu
- 1/3łyżeczki soli morskiej
- 2łyżki syropu z agawy lub miodu
- 125g serka mascarpone
KREM CZEKOLADOWA TRUFLA
- 200g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 375serka mascarpone (w temp. pokojowej
- 250g śmietanki kremówki 30%(zimnej) )
- 1/3szklanki cukru pudru
NASĄCZENIE I DODATKI
- 1pomarańcza
- 1limonka
- 10łyżek likieru amaretto
- 4łyżki naturalnego kakao
- 2łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200g konfitury z czarnej porzeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do oddzielnej miski przesiać mąkę i kakao
Dno formy o średnicy24 cm wyłoyć krążkiem z papieru do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
Oddzielić białka od żółtek
Białka umieścić w "Blokada naczynia miksującego" i ubijać z motylkiem 6 min /obr. 4
,po upływie 3 minut stopniowo dadac cukier, po łyżce, cały czas ubijając.Na koniec piana musi być gęsta i sztywna
Po dodaniu cukru ubijać pianę jeszcze przez 10 min. /obr 3 dodając po jednym żółtku (7 szt)
Następnie ustawić czas 1 min/ obr.1 i po łyżce wsypywać przesianą wcześciej mąkę z kakao. W razie potrzeby zamieszać jeszcze kopystką. Wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika
Piec 25 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć i energicznie odstawić na blat .Całkowicie ostudzić i przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji - Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć białka i ubijać z motylkiem 3 minuty obr 4, Ustawić 5 minut obr. 3 i dodać po łyżce cukier, następnie mąkę ziemniaczanę i kakao
Wyłożyć na papier do pieczenia w formie krążka i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze kolejne 20 minut. Wyjąć i wystudzić. - W "Blokada naczynia miksującego" umieścić motylek.Włożyć masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól, syrop z agawy. Ustawić czas 6 min. /obr. Po 3 minutach w trakcie ubijania dodać serek mascarpone
- Czekoladę roztopić w rondelku
W "Blokada naczynia miksującego" umieścić motylek wlać śmietanę i ubijać 3 minuty / obr. 2
Następnie ustawić 2 minuty /obr. 2 dodć cukier, serek.
Czekoladę przelać do miski i dodawać po łyżce masy śmietanowo serowej mieszając całość łyżką. - Wymieszać sok z pomarańczy ,limonki i likier amaretto. Pierwszy blat położyć na paterze, skropić połową nasączenia, opruszyć 2 łyżkami kakao i 1 łyżką kawy rozpuszczlnej, posmarować konfiturą i wyłożyć czekoladową truflę ( pozostawić 1/4 kremu na boki)
Położyć drugi krążek,znów nasączyć, oprószyć kakao i kawą , rozsmarować krem z masła orzechowego.
Na wierzch położyć pokruszoną bezę i posypać okruszkami biszkoptu.Boki posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny
BISZKOPT
BEZA
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
KREM CZEKOLADOWA TRUFLA
NASĄCZENIE I DODATKI
Porady
W razie potrzeby masę można schłodzić w lodówce
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
kingulla15"Blokada naczynia miksującego" 5:Nie potrzeba jajka robią swoje
A do biszkoptu proszek do pieczenia?
Are you sure to delete this comment ?