


- TM 31
Składniki
Masa orzechowa
- 170 gramów miodu
- 70 gramów cukru
- 130 gramów palmy ,,kasi
- 280 gramów łuskanych orzechów włoskich
Ciasto
- 2 czubate łyżeczki SODY
- 2 całe jajka
- 200 gramów palmy ,,kasi
- 500 gramów mąki tortowej
- 180 gramów cukru
Do przełożenia
- 1 puszka masy kajmakowej
- cukier puder do posypania ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na ciasto- mieszamy 2min.
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" .
Wyjmujemy z
"Blokada naczynia miksującego" ,dzielimy na 2 porcje ,wyklejamy 2 takie same blaszki[25x35cm].Lub pieczemy jedno po drugim,wówczas lepiej upiec pierwsze ciasto bez orzechów ,wyjąć i upiec drugie z orzechami.
Jedną blaszkę z ciastem pieczemy 15-20 min. na złoty kolor [zależy od piekarnika]
Na drugie ciasto wylewamy masę orzechową przygotowaną w
"Blokada naczynia miksującego" .
Do
"Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki na masę orzechową 5min./90stopni/obr.2.Masło musi się roztopić i połączyć z resztą składników.Wylewamy masę[ na nieupieczone ] ciasto ,pieczemy 20 min. w 180 stopniach.
Po wystygnięciu,na ciasto z orzechami rozsmarowujemy masę kajmakową ,przykrywamy 2 porcją ciasta.Posypujemy cukrem pudrem lub robimy polewę czekoladową.
ciasto
Porady
Ciasto pieczemy zawsze dzień wcześniej,po upieczeniu jest twardawe.Na drugi dzień kruszeje i jest bardzooooooo słodkie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
zamiast kajmaku zrobiłam masę orzechową tzn kostka margaryny+ 200 gram mielonych orzechów+ cukier puder oszczędnie, ale do smaku+ wódka do smaku. ciasto wyszło pyszne, ale nie takie słodkie i alkohol trochę przełamał smak. Pycha
Ciacho pycha!!! I do tego szybkie i proste w wykonaniu
Nie miałam orzechów włoskich pod ręką, a że nie za bardzo chciało mi się biec do sklepu to dodałam orzeszki arachidowe, pasują jak ulał 
Pyszne...mniam
Zrobiłam to super wypaśne ciasto. Jest pyszne szybko sie robi. Lubię mieć co gryźć dlatego nie siekam mocno orzechów . Jest mega słodkie następnym razem do masy orzechowe dam trochu mnie cukru, ponieważ masa kajmakowa jest sama w sobie slodziutka. Polecam dziewczyny zrobic to ciasto przy najbliższej Waszej okazji. Pozdrawiam Beatke40stke za podanie super przepisu
Ciekawa propozycja na słodkie przyjęcie!!!!