- TM 31
Składniki
Babeczki
- 125 gramów palmy ,,kasi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 900 gramów masa makowa,Helio
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 gramów mąki tortowej
Polewa
- żelki na noski
- precelki na rogi
- 50 gramów masła
- 2 łyżki mleka
- draże koloru białego na oczy
- 100 gramów Czekolady gorzkiej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" wkladamy wszystkie składniki ,wyrabiamy 2 min."Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" .Wyjmujemy z "Blokada naczynia miksującego" dzielimy na 20 porcji.Formujemy kuleczki.Wysmarowane wcześniej foremki do babeczek wyklejamy kuleczkami.Smarujemy rozmąconym białkiem i wykładamy masę makową. Jedna puszka starcza na te 20 babeczek,dzielimy mniejwiecej po równo do każdej babeczki.
Pieczemy w 200stopniach 30 min.
Polewę robię zawsze taką samą.
Na parze roztapiam czekoladę,masło i mleko,mieszam ,aby się wszystko roztopiło ,smaruję babeczki
Wystudzone babeczki polewamy polewą,dokładamy 2 draże na oczy,polewą robimy na nich kropeczki[żrenice].Z precelków wklejamy rogi,nosek ze,, śmiej żelków,,
SMACZNEGO
Babeczki
Porady
Nie musimy wszystkich babeczek wykorzystać na renifery.Możemy tylko posmarować polewą i posypać kolorowymi cukiereczkami,płatkami upróżonych migdałów,posiekanym orzechami.
Maku używam firmy ,,helio,, mam go sprawdzony ,jest bardzo dobry.Można też zrobić samemu z przepisu Mixi na rolady z makiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciekawy przepis i ładna dekoracja -świąteczna Chętnie wypróbujemy z córką na jej wigilię klasową. Polecam przepis na masę makową z książki Radość gotowania -szybko się robi i wiem co jem
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Jakie cudne renifery!
Jestem Agata
Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.
Antoine de Saint-Exupéry
Ale fajne super wypróbuje na wigilie klasową u Juniora dzięki za przepis pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wiesz co Gabi chyba czekałam na to abyś mnie walnęła w głowę Dopiero się uczę i potrzebowałam właśnie takiej małej podpowiedzi .Tak jak moja siostra potrzebowała mąki ryżowej do zupy i dzwoni do mnie w tej sprawie: a ja jej na to : a od czego masz swojego ,,mercedesa ,,w kuchni
Też pomysłowy przepis. Beatko, dlaczego tej polewy nie roztapiasz w TM? To łatwiej, spróbuj.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Swięta będą na słodko bal dla łasuchów Dziękuję za przepis
Are you sure to delete this comment ?