thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 17/11/16
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

ciasto kruche

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2 łyżek cukru waniliowego TM
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 50 g smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżki śmietany gęstej 18%

jabłka

  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżki cukru waniliowego TH
  • 1 czubate łyżki cynamonu
  • 1 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 0.5 cytryny, wyciśnięty sok
  • 1 szczypty kardamonu

beza

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto
  1. doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki. Masło wrzucam pokrojone w mniejsze kostki 2 min / Ciasto"Ciasto" przełożyć do miski i wstawic do lodówki
  2. jabłka
  3. pokrojone na ćwiartki wrzucić do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać cukier cynamon 3 sek/ obr 7
  4. dodać kardamon budyń i sok z cytryny 3 min/ 70 / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Mieszanie"Mieszanie" przełożyć do miski.
  5. w międzyczasie 2/3 ciasta z lodówki wyłorzyć na blachę i wstawić do rozgrzanego 170 stopni piekarnika wyciągam po przygotowaniu piany nie dłużej niż 10 min.
  6. beza
  7. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać białka założyć motylek 5 min/ obr. 4 jak powstanie już piana powoli dosypywać cukier
  8. dodać mąkę i ubijać 1 min/ obr. 4
  9. wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika nałożyć warstwę jabłek, bezę a na bezę pokruszyć resztę ciasta z lodówki. Ja ścieram na tarce z grubymi oczkami. Wstawić do piekarnika na 25 min.

Porady

Po upieczeniu dobrze wystudzić będzie się lepiej kroiło. Można posypać cukrem pudrem wg uznania. blacha 25x35 cm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka pod pierzynką - niebo w gębie

Wydrukuj:

Komentarze