- TM 5
Składniki
karkówka
- 20 - 30 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 4 porcje karkówki, Zamarynowana min godzinę wcześniej (olej,woda,sól,pieprz,czosnek,musztarda,papryka,zioła prowansalskie)
Ryż lub kasza
- 250 g ryżu lub kaszy
Pieczarkowa pierzynka
- 4 -5 gałązek koperek świeży
- 2 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- 1 szczypty soli
- 1 czubate łyżeczki bulion drobiowy
- 450 g wody
- 350 g pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 100 g cebuli w cząstkach
- 40 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucić cebulę i pieczarki. Zmiksować 5 s/obr.4
Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia. Dodać sól, pieprz i olej. Dusić 5min/120/obr. 1
Dodać wodę i bulion. Na Varomę wyłorzyć mięso przykryć plasterkami pieczarek. 10 min/varoma/obr. 1
Dodać ryż w koszyczku. Na górę Varoma 30 min/varoma/ obr.1
Odstawić Varomę i koszyczek. Do naczynia dodać śmietanę i koperek. Zmiksować 25 s/ obr. 7
6. Na talerz wyłorzyć ryż obok mięso razem z plasterkami pieczarek i polać sosem. Jako dodatek podaję z ogórkami lub buraczkami
Porady
Ilośćią wody regulujemy gęstość sosu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne danie! Ja uzylam poledwicy, ale karkówka tez pewnie jest wysmienita. Bardzo dziekuje za przepis. POLECAM!!!
Bardzo smaczne polecam
Bardzo dobre ,wszystkim smakowało nie raz będzie gościć u nas na stole, ja robilam z koprem mrożonym pycha.dodaje do ulubionych
Bardzo dobre danie. Szybkie i pyszne. Ja zastapilem karkówkę łopatką ale wyszło super. Do sosu trochę więcej wody bo wg. Przepisu wychodzi dosyć gesty ale i tak jest pyszny. Kwestia gustu i smaku
Świetny przepis, proste i szybkie danie, b. smaczne!
Are you sure to delete this comment ?