Składniki
na masę kokosową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
na masę sezamową:
- 40 g masła lub margaryny
- 60 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 200 g sezamu
na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
na masę chałwową:
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 70 g cukru pudru
- 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej
dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w TM
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 60 g cukru
- 40 g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 200 g sezamu
- 5 białek
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 70 g cukru pudru
- 200 g chałwy (bez bakalii) - pokruszonej
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Białka oddzielić starannie od żółtek i włożyć je do lodówki.
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia wg podanej kolejności i zmiksować około 25-30 s / obr. 6 przy pomocy kopystki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do piecznia dużej blaszki (u mnie o wymiarach 20 x 38 cm). Umyć i wysuszyć naczynie.Przygotować masę sezamową: na dużej patelni rozpuścić masło, dodać miód, cukier i na koniec sezam. Wszystkie składniki przesmażyć 2-3 min. (mieszać aby się nie przypaliło).
Rozwałkowane na blaszce ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli sezam w trakcie pieczenia będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą porcję ciasta, przełożyć do tej samej blaszki i posmarować dżemem.
Przygotować masę kokosową: w czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli – 6 min. / obr. 3,5. Po około 4 min. stopniowo dodawać cukier ubijając dalej obr, 3,5. Na końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
Na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć równo masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st. C (góra – dół bez termoobiegu). Jeśli masa kokosowa w trakcie pieczenia będzie się rumieniła zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić ciasto i wyjąć z blaszki.
Umyć i wysuszyć naczynie.
Przygotrować masę chałwową: Masło zmiksować z cukrem 2 min. / obr.3-4. Założyć motylek i ucierać 5 min. / obr. 3 (na pulchną masę) – po 3 min. dodawać powoli pokruszoną chałwę ucierając cały czas.
Na blaszce położyć najpiejrw ciasto z sezamem, posmarować masą chałwową i przkryć ciastem z dżemem i kokosem. Przechowywać w lodówce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
Porady
Najlepiej przetestować ciasto jeszcze przed swiętami, bo może się okazać, że jedna blaszka na święta to będzie mało ;o)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja dodalam o połowę mniej cukru. Ciasto było nadal słodkie i bardzo smaczne. Polecam
Pycha! Do powtórzenia
słodnie ale bardzo dobre, Najlepsze jako troche postoi przynajmniej jeden dzień
ciasto najlepsze jest jak trochę poleży w lodówce. Mi bardzo smakuje robiłam na święta, ale niestety zdania były podzielone - zależy kto co lubi.
Polecam
Ciasto przepyszne Piekłam i na pewno nie raz jeszcze zrobię.
Musze zrobić wygląda smakowicie.
Wygląda super. zapisuje i wypróbuje
jak smakuje jak wygląda to sie zakochałam
Słodkie, ale ciekawe